Sočiva

Sočiva

 

 

Sočivasociva 2

sociva 3

 

 

 

U LENSOPTIC-u mozete uraditi oftalmološki pregled za sve vrste kontaktih sočiva.

U sledećem tekstu možete pročitati najčešća pitanja i osnovne informacije o kontaktnim sočivima.

Šta su zapravo kontaktna sočiva? Kontaktno sočivo je medicinski proizvod izrađen iz plastičnog materijala koji se stavlja na površinu rožnjače, a namenjen je ispravljanju vidnih grešaka poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma i presbiopije.

Izbor je danas zaista bogat i raznovrsan, no mogu se podeliti u nekoliko kategorija, s obzirom na materijal iz kojeg su izrađene i vremenu potrebnom za njihovu zamenu.

Tvrda kontaktna sočiva izrađena su od tvrdog materijala, promer im je manji od promera obojenog dela oka, i njihov se oblik na oku ne menja. Pre su se koristila tvrda sočiva izrađena od PMMA materijala koji ne propušta kiseonik. Danas su takva sočiva napuštena, a novi materijali tvrdih gas propusnih sočiva (RGP = rigid gas permeable) propuštaju velike količine kiseonika do rožnjače.

Tvrda gas-propusna GP sočiva su izrađena od čvrstog materijala na bazi silikona i fluorosilikona. Lakše se postavljaju, skidaju i održavaju od mekih, a sam vid je oštriji. U svom sastavu ne sadrže vodu, pa se proteini i lipidi iz suznog filma znatno manje talože na površinu sočiva. Gas-propusnost novih materijala za GP sočiva je vrlo visoka, tako da će do roznjače dopreti mnogo kiseonika potrebnog za njeno zdravlje. Neke su studije pokazale da se nošenjem RGP sočiva može sprečiti porast kratkovidosti kod dece i teenager-a, te su ona prvi izbor kod te starosne populacije. Ukoliko do sada niste nosili GP kontaktna sočiva treba će Vam 2-3 nedeljeza privikavanje. Takođe, da biste dosegli maksimalnu udobnost, soćiva trebate nositi svakodnevno. Prekidi duži od nedelju dana zahtevaju ponovno određeno vreme privikavanja. Najbolje je držati se uputstava koja su Vam predočena tokom obuke za bezbedno nošenje i korišćenje sočiva..

kontaktna sociva

Meka kontaktna sočiva izrađena su od materijala koji u svom sastavu sadrži vodu. Ona su poput želatina, promer im je veći od promera obojenog dela oka, a oblik im se prilagođava oku. Ugodnija su za nošenje, a postoje različite vrste, zavisno d režima zamene. Najvažnija karakteristika zamenskih mekih kontaktnih sočiva je nošenje kroz određeni vremenski period, nakon čega se bace i zamene novim parom. Danas se u svetu takve sočiva najčešće koriste. Jednostavnija su za održavanje higijene – dovoljno ih je negovati sve popularnijim višenamenskim rastvorima, a bacaju se nakon jednog dana ili 2 meseca (zavisno od vrste i preporuce oftalmologa). Proteinske i lipidne naslage u tom kratkom periodu, uz svakodnevnu negu višenamenskim rastvorom, ne stignu napraviti probleme.Najprijatnija za sportiste i sve ljude koji su u brzom i energičnom pokretu..

Sočiva za planiranu zamenu najčešće su pakuju u kutijama po 2, 3 ili 6 komada, a mogu biti sferne, torične, multifokalne i u boji.
Meka kontaktna sočiva za planiranu zamenu, mogu biti namenjene dnevnom nošenju (uz večernje skidanje i njegu) i za produženo nošenje (što znači da se sa sočivima može prespavati).

Što češće menjate novim parom, to će vaše oko biti zdravije. Nikada ih ne nosite duže nego što vam je to preporučio vaš oftalmolog, kako biste izbjegli mogućnost očnih infekcija.

Uopšteno o kontaktnim sočivima. “Nositi kontaktna sočiva ili ne?” pitanje je koje postavljaju mnogi potencijalni korisnici, a to su sve osobe koje su kratkovide, dalekovide ili imaju astigmatizam. Najviše ih uznemirava strah od nepoznatog – osjećaj kontaktnog sočiva kao stranog tela. Istina je da u početku osećate “nešto” u očima, ali se vremenom oko adaptira, a nošenje kontaktnih sočiva postaje udobno, baš kao da ih i nemate. Kada se sočivo prvi puta nađe na oku, sigurno ne izaziva osjećaj bola. Postavljaju vam je stručnjaci, čijim se veštim i sigurnim rukama bez straha možete prepustiti.

Da bismo Vam pomogli u odluci, nabrojaćemo sve prednosti i nedostatke kod nošenja kontaktnih sočiva, a konačnu odluku prepuštamo Vama.

slider

Prednosti
Vidna oštrina i široko vidno polje. Naočare jednostavno ne mogu nadmašiti kontaktna sočiva u vidnoj oštrini, naročito kod visokih sfernih dioptrija i astigmatizma. Takođe, omogućuju Vam neograničenu širinu vidnog polja, što je naročito važno za vozače, fotografe i neka druga zanimanja. Prirodan izgled potreba za vidnom korekcijom najčešće se javljaju u osetljivom “teenagerskom” dobu. Teret nošenja naočara obično je prenaporan za mlade, te su kontaktna soćiva prihvatljivo rešenje za nenametljivo ispravljanje refrakcijskih grešaka oka. Ne podležu modnim trendovima .Sa sočivima ne morate pratiti modne trendove, a uz njih možete lakše izabrati sunčane naočare, bez potrebe za ugradnjom skupih dioptrijskih stakala. Boja očiju po želji, kontaktna sočiva omogućuju Vam da privremeno ostvarite svoje snove i promijenite boju očiju prema želji, ili je prilagodite odeći ili nekoj posebnoj prilici.
Nema crvenih otisaka na nosu i ušima. Naočare često znaju nažuljati nos ili uši, a propratno crvenilo i bol je neugodna nuspojava. Uz kontaktna sočiva možete zaboraviti navedene sitne neugodnosti. Nema zamagljivanja.. Ukoliko nosite naočare, sigurno Vam se desilo da uđete tokom hladnih dana u tramvaj. Puf! U tren oka naočare su se zamaglile i trenutno Vas onesposobile. Kontaktna sočiva i u takvim situacijama omogućuju jasan i oštar vid. Mogućnost bavljenja sportom bez ograničenja. Redovno se bavite aerobikom? Ali morate uvek skidati naočare jer smetaju prilikom naglih odrzavanje sociva 3pokreta, ali tada ste tužni jer Vam instruktor izgleda mutno… Ne propuštate subotnje košarkaške susrete sa prijateljima, iako Vam baš ne ide da uvek pogađate koš? Voleli biste zaroniti u dubine mora i diviti se šarenom morskom svetu, ali koja je korist kad ne biste videli jasno bez naočara? Sve se to lako može reštiti upotrebom kontaktnih sočiva. Uz njih je bavljenje sportom i boravak u prirodi pravo zadovoljstvo, te možete otkriti nove dimnezije svžeta koji Vas okružuje. I uzivati u njemu na isti način kao i ljudi koji nemaju nikakvih problema sa vidnom oštrinom.. Obuku za nošenje, koju Vam sprovode naši zaposleni dužni ste da sprovodite sa svim pojedinačnim uputstvima kako bi izbegli sve potencijalne komplikacije. Uz odgovarajuću brigu i propisan režim nošenja i kontrola, to je izvanredan način korekcije raznih vrsta dioptrijskih grešaka uz puno zadovoljstvo pacijenta, roditelja i ordinirajuceg oftamologa.

Nedostaci
Redovna higijena. Svakodnevna higijena se podrazumijeva, kako za zube, kosu i noge, tako i za oči i sočiva. Kontaktna sočiva nisu za osobe koje nemaju i ne žele steći naviku svakodnevnog održavanja higijene sočiva. Ne higijena neizbežno dovodi do očnih infekcija, pa čak i do oštećenja vida. Redovna kupovina i upotreba sredstava za odrzavanje kao i pravilno čišćenje i konzerviranje sočiva rizik od infekcije smanjuju na minimum. Redovna higijena zahteva i odgovarajuća sredstva za negu, koja koštaju. Morate biti spremni potrošiti određeni iznos za dovoljnu količinu kvalitetnih proizvoda za negu sočiva i nikada ne štedeti na njima,jer Vam samo kvalitetni i provereni rastvori kao i adekvatno čišćenje garantuju da ćete uzivati sa svojim sočivima i da nećete imati nikakvih problema..
Redovna kontrola. Da biste izbjegli bilo kakve neželjene pojave, svakako biste trebali posetiti svog oftalmologa najmanje jednom u šest meseci. Ukoliko osetite bilo kakve poteškoće u nošenju kontaktnih sočiva , javite se Vašem oftalmologu da skontroliše stanje oka ,suza i samih sočiva.Da ne zaboravimo, uz njih morate imati i naočare koje nosite onda kada ste prehladjeni ili bolesni kako ne bi došlo do infekcija na oku jer je u tom period imunitet slabiji i postoji mogućnost da bi interakcija sočiva i oka dovela do razvoja infekcija. Ali ,ukoliko inače vodite računa o svom zdravlju, ne sumnjamo da će te voditi računa o svojim očima i sebi omogućiti komforan i jasan pogled na svet oko Vas.  Čišćenjem odstranjujete okom nastale naslage, kozmetiku i druge nečistoće. Operite ruke tako da ne prenosite prljavštinu i bakterije do oka. Probajte izbeći jake sapune za ruke. Meko kontaktno sočivo lagano trljajte na dlanu nekoliko sekundi u nekoliko kapi tecnosti za sociva . Nakon čišćenja ih stavite u čistu kutiju, naspite ratvor za čišćenje i ostavite ih preko noći. Posudice se obavezno moraju prati sa preporučenom tečnosti.

U LENSOPTIC-u ulažemo znatno vreme i sredstva u kontinuiranu edukaciju. Stalnim usavršavanjem i informisanošću obezbeđujemo lični i profesionalni razvoj zaposlenih, i osiguravamo svoju lidersku poziciju. Pošto smo stalno na izvoru informacija o razvoju oftalmologije i optike, kao i najnovijim metodama i tehnikama koje se primenjuju u svetu, možemo da Vam pružimo uslugu najvišeg kvaliteta.Kontinuirana edukacija našeg stručnog osoblja je nešto u šta ulažemo puno napora i truda.Stalne posete i učestvovanja na stručnim simpozijumima kao i predavanjima,razmena mišljenja i praćenje trendova u svetu iz oblasti oftalmologije i optike naš su prioritet.

Održavanje i pravilno rukovanje kontaktnim sočivima

 

The eye

Ono što je na prvom mestu najvažnije da napomenemo, u vezi sa kontaktnim sočivima, bilo da su meka ili polutvrda, je da bez obzira na uputstvo proizvođača ili subjektivan osećaj nosioca, uvek biste trebali imati na umu sledeća pravila:

-Svako sočivo ima svoj rok trajanja – koji ističe otvaranjem originalne ambalaže u koju je upakovano i svako nošenje preko naznačenog roka može izazvati brojne komplikacije u vidu infekcija illi alergija (posebno se odnosi na meka kontaknta sočiva)

-Kontaktno sočivo ne nosite kada ste prehlađeni ili bolesni – visoke temperature, jake respiratorne infekcije mogu dovesti do širenja infekcije sa gorinjeg respiratornog sistema na oči.

Two contact lenses with reflections, isolated on a white background

-Ne spavate sa kontaktnim sočivima – uz konsultaciju sa vašim oftalmologom, on će vam/neće odobriti jednosatno ili kraće/duže spavanje sa sočivima tokom dana, ali nikako nećete dobiti preporuku da preko noći ne skidate svoja kontaknta sočiva. Na tržištu se mogu naći vrste sočiva za takozvano produženo nošenje gde proizvođač navodi da se sa njihovim kontakntim sočivima može spavati šest dana i šest noći, međutim oftalmolozi savetuju da ne rizikujete. Najbezbednija sočiva sa kojima možete spavati do mesec dana na našem tržištu su jedino AIR OPTIX NIGHT&DAY.

-Pravilno održavate higijenu Vaših sočiva – postoje različita sredstva za održavanje, među kojima su i formule sa NO RUB efektom, međutim, oftalmolozi se slažu u jednom, da nijedno čišćenje nije dovoljno sigurno i intenzivno ukoliko ne trljate Vaše kontaktno sočivo rastvorom za održavanje.Obavezno ga perite svaki put po skidanju, preporučuje se korišćenje i fiziološkog rastvora za ispiranje i odlažite ga u čistu i suvu kasetu, u koju ćete svako veće sipati svež rastvor u kome će ona stajati do narednog postavljanja. Ukoliko sočiva ne nosite 3 dana, ne morate menjati rastvor iz kasete, međutim posle 5 dana, se savetuje čišćenje kasete i menjanje rastvora u istoj. Pre postavljanja, nije potrebno ponovo ih prati, već samo isprati fiziološkim rastvorom pre stavljanja u oko.

LENSOPTIC – zaštitnik Vašeg vida.

KONTAKTNA SOČIVA | ODRŽAVANJE SOČIVA | ISTORIJAT SOČIVA | POSTAVLJANJE I SKIDANJE | PRAVILNA STRANA SOČIVA | PREDNOSTI SOČIVA | FITOVANJE SOČIVA | TIPOVI SOČIVA | VAŽNO ZNATI O SOČIVIMA | VREME ZAMENE SOČIVA


logo