Naočare

NAOČARE

 

Potrebne su Vam naočare? Dioptrijske naočare ili sunčane? Potreban vam je oftalmološki pregled za naočare? Izaberite neki od d u našoj ponudi i primetićete razliku! Kristalno jasan vid je ono što je prioritet.

NaočareViše od sredstva za poboljšanje vida, pravilno izabrane naočare za vid mogu i moraju biti modni detalj, sredstvo za naglašavanje Vašeg stila. Bilo da su u pitanju dioptrijske, sunčane, ili naočare sa običnim staklima, pravilan izbor oblika i boje učiniće da Vaše lice postane zanimljivije i privlačnije. Ogroman izbor u Lensoptic prodavnicama garantuje da ćete izabrati naočare koje ćete sa radošću nositi, puni zadovoljstva pri svakom pogledu u ogledalo.

Naočare za vid su najpopularnije optičko pomagalo današnjice, a često nam je potrebno u svim uzrastima. S polaskom u školu, deca često primećuju da lošije vide, kod odraslih se potreba za naočarima može javiti u bilo kom momentu, dok je to najčešće nakon 40te godine kada nam postaju potrebne naočare za čitanje.

Ono što je najbitnije, kada primetite probleme sa vidom (zamućen vid pri gledanju na blizu ili daleko, glavobolje pri radu i slično ) neophodno je da se javite oftalmologu kako bi se uspostavila odgovarajuća dioptrija i izradile naočare. Zakažite na vreme oftalmološki pregled za naočare.

U Lensoptic oftalmološkom centru dostupno je sve na jednom mestu. Oftalmološka ordinacija sa vrhunskim stručnjacima i specijalizovana optička prodavnica gde možete kupiti dioptrijske naočare po specijalnim cenama, kao i renomiranih svetskih brendova.

NAOČARE ZA VID CENE – Posetite našu ONLINE PRODAVNICU NAOČARA i pogledajte dostupne modele.

Sunčane naočare poznatih svetskih dizajnera čine da izgledate dobro! Čak i najjeftiniji par naočara, iza koga stoji znanje i estetika vrhunskog brenda neizostavno će izmamiti reakciju okoline. Ako su pravilno izabrane, pored svoje osnovne namene, sigurno će privlačiti zadivljene poglede. One su modni detalj koji ide uz svaki komad garderobe, od džinsa do elegantnih haljina i odela.
Sve najnovije modele dioptrijskih i sunčanih naočara, najpoznatijih svetskih brendova, kao i sve ostale naše proizvode i usluge nudimo Vam na dve ekskluzivne lokacije u gradu. U centru naočare za vidBeograda u Svetogorskoj 50 (u blizini Ateljea 212) i na Novom Beogradu u Goce Delčeva 27, lokal 13, u blizini starog Merkatora i hotela Jugoslavija. Posetite naše prodajne objekte, isprobajte više modela i odlučite se za one koje Vam najviše odgovaraju uz pomoć našeg stručnog i prijatnog osoblja. Posetite nas i dozvolite sebi izlet u nepoznato, doživite energiju i sigurnost koje sobom nose najbolji dizajneri i njihovi proizvodi.

 

VRSTE DIOPTRIJSKIH OKVIRA

Ukoliko razmišljate o kupovini novog okvira naočara za vid, treba imati na umu da se dioptrijski okviri razlikuju po materijalu od koga su izrađeni: metal, plastika, kombinacija; takođe, postoje i različite vrste okvira :

Dioptrijski okvir „na bušenje“ -vrsta okvira koja spada u najneutralnije okvire naočara za vid, drži s
e na šrafovima ili tiplovima. Prednost je ta da se on najmanje vidi od svih okvira. S obzirom da je ta vrsta rama najosteljivija, preporučuje se poseban vid plastike, odnosno čvršći: trivex ili polikarbonat. Sa ovim okvirom se mora rukovati jako pažljivo, preporučuje se skidanje sa obe ruke.

Dioptrijski okvir „na najlon“ – takođe spada u neutralnije ramove  naočara za vid, jer samo sa gornje strane ima ram, dok je dole najlon. U odnosu na ram na bušenje, ram na najlon je zntatno čvršći. Staklo se obrađuje tako što se pravi kanal i u njega se ubacuje najlon, tako da je čvrsto sa obe strane, dok dole izgleda kao da nema ram.

Modele dioptrijskih ramova pogledajte putem naše online prodavnice 

Pun ram” – može biti od metala ili plastike. Plastični ramovi naočara za vid su trenutno jako moderni, i predstavljaju mogućnost za različito kombinovanje, kao i za upečatljiviji izgled. Takođe, plastičan ram je deblji od metalnog i preporučuje se za veće dioptirije, jer će tako prekriti debljinu stakla i izgledaće mnogo elegantnije.Izrađuju se od različitih materijala : kuvana plastika; acetat (bioplastika – dugotrajna, izuzetno fleksibilna, u sebi sadrži i nešto pamuka, vrlo lagana); ultem plastika ( vrlo lagana, fleksibilna, dugotrajna)

Metalni pun ram naočara za vid je svojevrsna klasika kada su u pitanju dioptrijski okviri, nikad ne izlazi iz mode, i može se nositi u svim prilikama, i odlično pristaje svakom obliku lica.Metalni ramovi se razlikuju po vrsti materijala : nerđajući (antikorozovni); aluminijumski (jako fleksibini, ne koroziraju, izuzetno čvrsti i postojani) ; titanijumski (jedni od najčvršćih i najpostojanijih ramova, dizajnirani tako da su čvrsto povezani sa drškama).  Postoje sa tanjim drškama, kada će izgledati neutralnije, dok će metalni ram sa debljom, efektnijom drškom dati veći, istaknuti efekat.
Tipovi dioptrijskog sočiva kod naočara za vid

Dioptrisko staklo koje ugrađujete u ram, može biti izrađeno od dve vrste materijala:

-MINERAL
-ORGANSKA PLASTIKA

Mineral – Danas se retko upotrebljava, i polako izlazi iz upotrebe iz mnogo razloga. Naime, jako je sužen izbor ramova u koji se ugrađuje, jer je mineral moguće ugraditi samo u pun ram i nema UV zaštitu. Sa mineralom, morate biti jako pažljivi jer se lako razbije. Može biti u beloj boji i u varijanti fotoosetljivih stakala. Jako je bitn da znate, da ako imate veću dioptriju, da će i sam mineral biti teži, pa ćete osetiti veći pritisak na nosu. Mogući su i svi indeksi tankoće . U svim indeksima moguće je ugraditi monofokalna stakla, progresive kao i bifokalna stakla, s tim što se bifokalna stakla rade do indeksa 1.6.

Organska plastika – Danas se najviše upotrebljava iz više razloga. Između ostalog organska plastika je dosta laganija, pa je samim tim i komfornija za nošenje.Kada su u pitanju naočare za vid, postoji više varijanti organske plastike. Može biti bela bez ikakvih slojeva zaštite, kao i u varijanti fotoosetljivih stakala, i moguće je i bojenje plastike po uzorku. Plastika kao sirovina je sama po sebi poroznija na habanje, odnosno lakše se može oštetiti nego mineralno staklo, ali s obzirom na mogućnost dodavanja različitih slojeva postiže se isti, čak i bolji kvalitet.

 • Antireflex – sloj koji štiti oko od zračenja veštačke svetlosti, takođe sloj koji usporava rast dioptrije
 • Anti-scratch – sloj protiv grebanja
 • Anti fog – sloj protiv magljenja
 • Anti-fingerprint– sloj zaštite od masnih otisaka prstiju
 • Anti-static – sloj protiv nagomilavanja čestica prašine
 • EMI sloj – sloj zaštite protiv zračenja električnih uređaja (plave svetlosti – televizor, računar, mobilni telefon, tablet… )
 • Polarizacija – štiti oko od bele svetlosti, pružaju pogled bez odbljeska sa 100% UV zaštitom
 • Blue Glide – štiti od zračenja plave svetlosti (noćna rasveta na ulicama, zaštita od računara… )
 • Bojenje po uzorku – organska plastika, kao i staklo se mogu bojiti (sivo, braon, zeleno..)
 • Fotosenzitivna plastika – u zavisnosti od jačine svetlosti, fotoosetljive ćelije se aktiviraju i stakla tamne srazmerno sa stepenom propustljivosti svetlosti. Mogu tamneti u nijansama braon, zelene, sive…

Prednost organske plastike u odnosu na mineralno staklo je i ta da se može ugraditi u svaki ram.
Plastika se radi u svim indexima tankoće u zavisnosti od dioptrije. Dostupni indexi su 1.5, 1.6, 1.67, 1.74.
U ovim indeksima moguće je ugraditi monofokale , progresive, kao i bifokalnu plastiku.

SOČIVA VISOKOG INDEKSA

Indeksi tankoće omogućavaju korisnicima naočara za vid sa većom sfernom ili cilindričnom dioptrijom da svoja stakla posebnim načinom obrade dovedu do vizuelnog savršenstva.
U zavisnosti od dioptrije naočara za vid preporučuje se određeni indeks tankoće, današnja tehnologija omogućila je sledeće indekse tanjenja:
1.5 (Kao osnovni indeks )
1.6
1.67
1.74

Prednost sočiva sa višim indeksom:

 • Tanja su – što pruža elegantniji izgled
 • Lakša su – tanje ivice zahtevaju manje materijala, i samim tim staklo postaje lakše, što u praktičnom primeru znači da korisnik neće osetiti pritisak na nosu, niti njegovu težinu, koju bi osetio kada staklo ne bi bilo u odgovarajućem indeksu tankoće

BIFOKALNE NAOČARE ZA VID

Ukoliko imate problema sa vidom i na daljinu i na blizinu, odlično rešenje za Vas jesu bifokalne naočare. Umesto dva para naočara za vid koje biste nosili za obe distance, jednim parom naočara za vid možete rešiti taj problem.
Bifokalne naočare za vid su izrađene tako da pružaju stabilnu, jasnu sliku na celoj površini optičke zone, tako da je vidno polje izuzetno komforno, kako za daljinu, tako i za blizinu. Mana bifokalnih naočara za vid je ta da ne postoji zona za srednju distancu (40-80 cm , na primer za računar, razgovor sa sagovornikom…), kao i to što je na staklu vidna promena dioptrije za daljinu i blizinu. Takođe, tu se javlja problem skoka slike, kada naglo iz pogleda na daljinu, korisnik spusti pogled kroz prozor za blizinu.
Rešenje su za osobe kojima je potrebna optimalna ravnoteža između vida na blizu i vida na daljinu.
MULTIFOKALNE NAOČARE ZA VID

progresivne naočareDanas se potrebe presbiopa iz dana u dan menjaju. Tehnološki napredak i korišćenje savremenih tehnologija imaju uticaj na sve sfere naših života. To znači da se menjaju vizuelne potrebe , kao i prirodne navike korisnika,pa samim tim i zahtevi za unapređenje vida u skladu sa njihovim stilom života. Progresivne naočare za vid pružaju maksimalan komfor i prirodan vid na svim udaljenostima, kod njih se dioptrijska jačina postepeno, progresivno menja, od korekcije za daljinu, preko srednje distance do korekcije za blizinu. Progresivna stakla, za razliku od monofokalnih (jedna dioptrija) i bifokalnih (dve dioptrije) imaju više dioptrija sa neprimetnim prelazom. Glavna karakteristika je da se jedne naočare za vid koriste za gledanje na svim udaljenostima.
Multifokalne naočare za vid nude mekan prelaz od vida na daljinu, preko vida na srednjoj udaljenosti do vida na blizinu pokrivajući i sve ostale potrebne korekcije. To znači da progresivna sočiva imaju progresivnu korekciju dioptrije (od vrha prema dnu sočiva), smanjuju napetost oka i omogućavaju najprirodniju korekciju vida.

 

Naočare za vid kroz istoriju 

U kom momentu su nastale naočare za vid niko ne može precizno utvrditi. Postoje saznanja da potiču iz Italije u periodu između 1280-1300 godine, takođe u istoriji se pominje i englez Bejkon koji je takođe zaslužan za njihovo nastajanje. Tada se smatralo da su one samo za lečenje dalekovidosti.  Već u 15om veku, naočare za vid pronalaze put do Kine, i tako njihova popularnost sve više raste. Tada su naočare za vid izgledale nešto drugačije, odnosno bila su dva ovalna sočiva uokvirena metalnim okvirom sa mostićem u predelu nosa. Nakon dva veka, počelo je sa radovima na esteteci okvira, tako su ih ljudi iz visokog staleža ukrašavali različitim plemenitim metalima i dragim kamenjem.

naocare

Kao izumitelj današnjih naočara smatra se Bendžamin Frenklin, koji je ujedinio korektivna sočiva u smislen okvir kakav je poznat i danas, a po njegovom zahtevu su napravljene i prve bifokalne naočare koje su realizovane 1760. godine. Kasniji razvoj naočara za vid, ogleda se u različitim potrebama ljudi kao, takođe diktiraju ih i najrazličitiji modni trendovi koji se menjaju iz sezone u sezonu.

Koliko često je potrebno obavljati očni pregled?

Ukoliko već nosite naočare, jako je bitno da redovno kontrolišete Vašu dioptriju, kao i moguće promene na samom oku. Dovoljno je da na kompletan oftalmološki pregled dolazite jednom godišnje, a naravno ukoliko, imete neke smetnje, potrebno je da oftalmološki pregled za naočare obavite i ranije. Decu do 7 godina treba voditi na kontrolu nešto češće, jer se kod njih promene brže dešavaju, bilo bi dobro kontrolu obavljati na 6 meseci, ukoliko se dete požali na glavobolje ili slabovidost i ranije, potrebno je da što ranije obavite pregled kod svog oftalmologa. Ako ne nosite naočare, i ne osećate takvu potrebu, odnosno nemate nikavih smetnji pri gledanosti na svim udaljenostima dovoljno je da dolazite na redovne dvogodišnje ili godišnje kontrole, kako biste u slučaju nastanka eventualne dioptrije ili bilo kakvih promena na oku na vreme reagovali.

oftalmološki pregled

 

Kako produžiti vek trajanja naočarima za vid?

*Svako brisanje stakala bilo bi najbolje obaviti posebnim mikrofiber krpicama, a u slučaju veće zaprljanosti stakala možete koristiti poseban sprej za čišćenje stakala koji možete kupiti u svim bolje snabdevenim optikama. U svakom slučaju, bilo bi dobro da izbegavate detardžente ili bilo koje druge jače supstance koje bi mogle da oštete staklo ili eventualne slojeve koje imate na Vašim staklima.

*Izbegnite nezgode sa naočarima – dobro je držati ih na lančiću oko vrata kako biste sprečili mogući gubitak. Takođe, najbolje je da svoje naočare čuvate u futroli kako biste izbegli grebanje stakala, a i mogući lom.

*Naočare nikako ne ostavljajte sa staklima na dole kako biste sprečili grebanje stakala, što će im znatno skratititi vek trajanja.

*Kada skidate naočare, skidajte ih sa obe ruke, držeći obe strane naočara, nikako jednom rukom jer tada može doći do pucanja rama.

Ako ipak dođe do grebanja stakala možete ih odneti Vašem optičaru koji Vaša stakla može polirati i dovesti ih u najbolje moguće stanje. Takođe eventualne štete na ramu možete odneti svom optičaru kako bi utvrdio da li postoji šansa za popravku.

Saveti za držanje dioptrije pod kontrolom

 

 1. Naravno, prvi i najvažniji savet je da dolazite na redovne preglede kako bi sa Vašim oftalmolog utvrdili da li su u međuvremenu nastale promene dioptrije. Dovoljno je da dolazite na svakih 12-16 meseci.
 2.  Tokom leta je jako bitno da nosite naočare za sunce koje imaju adekvatnu UV zaštitu. Sunčevo zračenje može biti veoma štetno, tako, kao što štitimo svoju kožu različitim faktorima kako ne bi došlo do oštećenja, tako je neophodno da nosite odgovarajuće sunčane naočare. Takođe, moguće je ugraditi dioptiju u sunčane naočare, pa ih možete nesmetano nositi kada god su Vam potrebna.
 3. Hrana i vitamini za Vaše oči – Jedite bobičasto voće koje sprečava pojavu mrena na oku, te jačaju očne mišiće. Šargarepa je takođe jako zdrava za Vaše oči, ako ne i najpoznatiji “lek” za zdrave oči. Od izuzetne koristi su vitamini A, E, C, B, selen i cink.
 4. Zaštitite svoje oči od kompjuterskog zračenja – Kako danas sve više vremena provodimo za računarom, tabletom i mobilnim telefonom, sve smo više izloženi njihovom štetnom zračenju koje direktno utiče na naše oči. Na Vašim naočarima, bilo bi dobro da imate posebne zaštite koje će smanjiti ili potpuno ukloniti uticaj štetnog zračenja na oči.

 

 

 

 


logo