Oftalmološki pregled za kontaktna sočiva

 

PREGLED ZA KONTAKTNA SOČIVA

pregled za kontaktna sočiva

Kontaktna sočiva su danas posle naočara najrasprostanjenije optičko pomagalo koje možete koristiti I kada ste dalekovidi, kratkovidi, kada je u pitanju presbiopija, astigmatizam, keratokonus…Kako izgleda pregled za kontaktna sočiva, kao i zašto ih doktori savetuju mozete pročitati u sledećem tekstu. 

Indikacije za prepisivanje kontaktnih sočiva su različite I to :

-Indikacija medicinskog razloga – postoje stanja kada se najbolja vidna oštrina postiže upravo kontaktnim sočivima (mekim ili polutvrdim) – visoka kratkovidost, kada je visoka dioptrija samo na jednom oku, keratokonus I slično. Takva stanja je skoro nemoguće korigovati naočarima I da se dobije maksimalna oštrina vida, kontaktna sočiva su u ovim situacijama idealno rešenje, jer postižu maksimalne rezultate I omogućavaju jasan vid I maksimalan komfor.
-Indikacija estetske prirode – kada su u pitanju situacije poput povrede oka, kontaktna sočiva mogu bar približno (ili skoro indentično) vratiti prvobitan izgled oku (pomoću nošenja ukrasnih, odnosno protetskih kontakntih sočiva). Takođe, postoje ljudi koji ne žele da nose naočare iz estetskih razloga I radije se odlučuju za kontaktna sočiva. Prednost kontaktnih sočiva je i ta, da se sa kontaktnim sočivima možete baviti I sportom, ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.

pregled za kontaktna sočiva

Kada razmišljate da se opredelite za kontaktna sočiva, a ranije ste nosili naočare, pre svega se zapitate kako izgleda prvi pregled za određivanje kontaktnih sočiva, I kako će Vaše oko odreagovati na kontakno sočivo, s toga ćemo se potruditi da Vam što je bliže moguće objasnimo kako teče prvi pregled za kontaktna sočiva :

Prvi korak u određivanju Vaših kontaktnih sočiva, jeste provera dioptrrije za naočare, koja se vrši na kompjuterizovanom keratorefraktometru, a zatim pristupamo subjektivnom određivanju dioptrije koja se vrši postavljanjem probnog dioptrijskog okvira i čitanjem zadatih slova, pojmova ili slika sa projekcionog optotipa.

Kada se sa sigurnošću utvrdi Vaša dioptirja za daljinu, eventualnu blizinu i sredinu (računar), može se pristupiti određivanju najpogodnije vrste kontaktnih sočiva za Vas.
Preporukom lekara i u odnosu na parametre Vaše rožnjače i vrstu dioptrije (sfera, cilindar) određuje se da li ste Vi pogodan pacijent za nošenje mekih ili polutvrdih kontaktnih sočiva.
Nakon određivanja podobne bazne krivine, vrši se postavljanje na Vaše oči.

Ukoliko su u pitanju meka kontaktna sočiva, odmah se vrši provera dioptrije, odnosno, vidna oštrina,
tako da možete odmah znati kako ćete videti sa sočivima koje poručite. Kada su u pitanju polutvrda, potrebno je da znate da je u samom početku nakon postavljanja potrebno izvesno prilagođavanje, te da će Vam trebati 10-15 minuta da se naviknete na ista, tom prilikom možete očekivati pojačano suzenje, curenje iz nosa, kao i grebuckanje ili golicanje samog oka. Onog momenta kada oko prihvati sočivo, pristupa se daljem utvrđivanju dioptrije gde možete znati kako ćete videti sa sočivima koje ćete poručiti.
Zavšna faza je skidanje probnog kontaktnog sočiva. Obuka za pravilno održavanje i rukovanje kontaktnim sočivima sledi po preuzimanju Vaših sočiva.
Kontrola se preporučuje po dogovoru sa Vašim oftalmologom.

Cena oftalmološkog pregleda za kontaktna sočiva

Uz kupovinu sočiva, prvi pregled za određivanje istih ne naplaćujemo, takođe uz sve to, od nas dobijate I obuku za bezbedno korišćenje I održavanje kontaktnih sočiva kao I kontrolu na 10h (kada su u pitanju polutvrda kontaktna sočiva).
Svoj oftalmološki pregled za kontantna sočiva možete zakazati na 0113236029!

Dobrodošli!


Highslide for Wordpress Plugin