Genetika i vid

Genetika i vid

Genetika i vid

Australijski su stručnjaci Univerziteta u Melburnu identifikovali gen povezan s dalekovidošću. Analizirali su DNK 551 osobe i identifikovali varijacije gena hepatocitnog faktora rasta (HGF) koji je povezan s dalekovidošću (hiperopijom).

Osobe koje imaju problema s ovim problemom jasno vide predmete ako su oni udaljeni od njih, međutim, ne mogu dobro razlikovati predmete koji se nalaze blizu njih. Na primer, ne mogu čitati ili gledati televiziju ako su preblizu televizoru.

Otkriće ovog gena stručnjacima je pružilo uvid u biološke mehanizme povezane s vidom. Tačni mehanizmi nastanka dalekovidosti nisu utvrđeni, međutim, mnogi zagovaraju teoriju gubitka elastičnosti kristalnog sočiva ili promene u zakrivljenosti sočiva, koji se objašnjavaju kontinualnim rastom i gubitkom snage cilijarnog mišića (mišić koji savija i izoštrava sočivo).

HGF je za sada jedini gen povezan s dalekovidošću, koja se tretira nošenjem naočara, korektivnih sočiva ili laserskom operacijom.
Nadamo se kako će nam ovo važno genetsko otkriće pomoći razviti novo lečenje lekovima. Očekujem da će imati veliki uticaj na poboljšanje globalnog zdravlja očiju“, – optimističan je P0l Berd iz Centra za istraživanje očiju iz Melburna.


Highslide for Wordpress Plugin