Blefaritis

 Blefaritis i čimičak (Halazion)

 

Blefaritis – koji su simptomi i kako ga pravilno lečiti? 

Najbitnije je da se sa prvim znacima javite oftalmologu kako bi se uključila terapija.

Najčešće je terapija dugotrajna, podrazumeva antibiotske masti, kapi i slično.

 

blefaritis

 

Blefaritis je zapaljenje rubova kapaka koji se manifestuje kao crvenilo I otečenost kapaka, ponekad je prisutan I svrab i perutanje.

Čimičak često nastaje kao posledica hroničnog blefaritisa. 

Blefaritis često ljudi mogu pomešati sa konjunktivitisom, a razlike možete pogledati prateći ovaj link 

Razlikujemo više vrsta blefaritisa : skvamozni I ulcerozni.

Skvamozni blefaritis – zadebljanje rubova kapaka u predelu trepavica. Često su prisutne I ljuspice koje se perutaju. Prati ga i neprijatan svrab. Trepavice otpadaju, ali I ponovo rastu. Ovakav blefaritis ne ostavlja posledice,a čest je I kod osoba sa saborejom kože. Lečenje je dugotrajno, sastoji se od toalete kapaka (ekspresija) I antibiotika (u vidu masti).

Ulcerozni blefaritis – zapaljenje kože rubova, folikula korena trepavica I Mejbomovih žlezda.

Simptomi: stvaranje ograničene kolekcije gnoja (sitnih apscesa) ; rubovi kapaka budu zadebljali, crveni; trepavice su slepljene I otpadaju (kod ove vrste blefaritisa, ne izrastaju ponovo).

blefaritis

Hordeolum – gnojno zapaljenje lojnih, modifikovanih znojnih I Mejbomovih žlezda. Odlikuje se čvorićem okružnim bolnim otokom, prisutan je I apsces oko korena trepavice. U ovom slučaju je otok najviše izražen. Lečenje se sastoji u stavljanju toplih suvih obloga, korišćenje antibiotskih masti , čupanje zahvaćenih trepavica.

Halazion (čimičak) – hronično zapaljenje Majemovih žlezda. To je u stvari bezbolni čvorić koji traje nedeljama, veličine bisera. Pacijent oseća grepkanje u oku I smeta mu I zbog estetike. Čimičak može recidivirati, pa je nekad potrebno I hiruško lečenje.

Oftalmološki pregled možete zakazati na 011/3236029

Dobrodošli!


logo