Dečiji oftalmolog

 

DEČIJI OFTALMOLOG

 

 Na vreme dijagnostikovana očna oboljenja, ili nastanak eventualne dioptrije je mnogo lakše lečiti ili korigovati, zato je jako bitno na vreme obaviti očni pregled za decu.

 

dečiji oftalmolog

Kada je pravo vreme za prvu posetu očnom lekaru?

 

Lekar opšte prakse preporučuje prvu posetu oftalmologu sa napunjene 3 godine, s tim što se na tom pregledu utvrđuje da li dete ima urođeni strabizamn ili neku anomaliju. Već sa četiri godine se računa da je dete spremno za saradnju, odnosno da prepoznaje sličice na optotipu, brojeve ili slovo „E“. Tada se može i prvi put sa sigurnošću utvrditi da li postoji dioptrija koju je potrebno korigovati ili uz savet oftalmologa dolazite na redovne kontrole, gde se prati razvoj vida i visina dioptrije.

 

Ukoliko dečiji oftalmolog otkrije strabizam ili neko drugo stanje koje se može hiruški korigovati, ono se najčešće upućuje kod specijaliste strabologa ili oftalmohirurga.

Pregledi dece u predškolskom uzrastu su jako važni zbog otkrivanja slabovidosti na jednom ili oba oka. Neophodno je i obavezno raditi očni pregled za svako oko pojedinačno, kako bi se na vreme otkrila slabovidost i pravilno se korigovala. Korekcija se sastoji od nošenja naočara ili kontaktnih sočiva, okluzije (zatvaranja) vodećeg oka da bi se stimulisao vid na slabovidom.

 

Kako izgleda oftalmološki pregled za decu?

Roditelji i deca su najčešće uplašeni. Sam pregled je bezbolan, obavlja se kroz igru i razgovor sa sličicama i znakovima, pregleda se svako oko pojedinačno, a onda se ukoliko je potrebno pristupa širenju zenica. Sipaju se kapi u svako oko, više puta, procedura traje oko sat vremena, i nakon toga se odrđuje objektivna dioptrija.  Istog dana, ili sutradan se prepisuju naočare ili druga korekcija (kontaktna sočiva). U predškolskom uzrastu se najčešće primećuju smetnje kod deteta, odnosno kada krene da čita i piše, pa se tada savetuje hitan odlazak kod oftalmologa.Savetuju se redovne kontrole, na godinu dana, kako bi se eventualna dioptrija održavala, odnosno kako ne bi rasla.

dečiji oftalmolog

 

Lensoptic spezijalizovana optička prodavnica – SVE NA JEDNOM MESTU

 

U Lensoptic Mulifocal centru možete pronaći različite naočare za vid za Vaše mališane. U svim bojama, brendirane njihovim omiljanim crtanim junacima ili one jednostavnije, sve Vam je dostupno na jednom mestu. Najčešći izbor su oni koji su od čvršćih materijala (acetat plastika) kako ih ne bi lomili.

Ukoliko se ipak odlučite za kontaktna sočiva, u Lenosoptic-u se vrši adekvatna obuka i za dete, a i za roditelje kako bi na pravilan način održavali i koristili kontaktna sočiva.

Ono što je najbitnije jeste da ne ignorišete prve simptome koji ukazuju na to da su detetu potrebne naočare. Uz ranu dijagnostiku mozete biti sigurni da će adekvatna dioptrija dosta olakšati boravak u školi ili vrtiću, a takođe, postoje i dioptrije koje uz adekvatnu terapiju mogu se smanjiti sa godinama. 

Oftalmolozi : dr Ljiljana Juričić, dr Ivan Bogosavljević, prim dr Sima Marjanović

Dečiji pregled cena – cenovnik oftalmološkog pregleda pogledajte prateći sledeći link.

 

Zakažite svoj pregled na vreme!

011/3236029

dečiji oftalmolog


logo