Keratokonus

 

Keratokonus

 

Keratokonus možemo definisati kao poremećaj zakrivljenosti rožnjače u kliničkom smislu. Kod normalnog stanja rožnjače, ona je loptastog oblika, dok kod keratokonusa ona je u obliku kupe (kupastog oblika). U refrakcionom smislu, to je kombinacija visoke kratkovidosti I iregularnog astigmatizma.keratokonus

Uglavnom zahvata oba oka, dok počinje uglavnom samo na jednom, najčešće za vreme puberteta. To je progresivno oboljenje rožnjače I može trajati od 7-20 godina, prolazi kroz četiri stadijuma koje se nastavjaju jedan na drugi.

Simptomi I lečenje keratokonusa

Slabljenje vida može biti umereno ili vrlo teško što zavisi od zahvaćenog tkiva rožnjače. Pacijenti se najčešće žale na često menjanje naočara, duple slike, osetljivost na svetlo, zamućenja u vidu I slično.

Lekar uspostavlja dijagnozu nakon kompletno obavljenog pregleda, uzete anamneze od pacijenta , a takođe uz pomoć dijagnostičkih metoda : kornealana topografija rožnjače, a nekad je potrebna I pahimetrija.

U početnom stadijumu može se korigovati naočarima, dok se u kasnijim stadijumima keratokonus možemo korigovati najčešće polutvrdim (gas-propusnim) ili skleralnim kontaktnim sočivima.

Meka kontaktna sočvia se u principu ne savetuju osobama sa keratokonusom zbog njihove ograničene mogućnosti da koriguju iregularni astigmatizam.

Za uspešnu korekciju keratokonusa kontaktnim sočivima od izuzetne važnosti su I kontrolni pregledi, naročito za one koji pre toga nisu nosili kontaktna sočiva. Kontrole se savetuju na 6 meseci.

U odmaklim slučajevima se mogu primenjivati I hirurške intervencije :

-Keratoplastika

-Cross-linking

Keratokonus ne mora proći kroz sve četiri faze. Što kasnije nastane, to je sporija progresija bolesti.keratokonus

U prvoj fazi keratokonusa javlja se kao iregularni astigmatizam. Najčešće se jako dobro može korigovati naočarima, pa kontaktna sočiva nisu neophodna.

U drugoj fazi keratokonusa dioptrija raste, naročito cilindrična komponenta. Zbog veće I nepravilne zakrivljanosti rožnjače, nije moguće postići maksimalnu korekciju vida naočarima I tada se najčešće prelazi na kontaktna sočiva. U zavisnosti od evolucije bolesti, treba obavljati redovne kontrole kod oftalmologa I menjati kontaktna sočiva.

U trećoj fazi bolest još više napreduje, vid postaje sve zamućeniji I kontaktna sočiva postaju nekomforna, pa se često I ne mogu nostiti čitav dan.

U poslednjoj, četvrtoj fazi (do koje dođe 10-20% pacijenata), rožnjača je vrlo tanka I ispupčena, kontaktna sočiva ispadaju I nije moguće dostići maksimalnu korekciju vida. Tada se često savetuje hirurška intervencija.

Kada je u pitanju keratokonus bitno je da posetite očnog lekara koji se bavi ovom vrstom bolesti kako biste sačuvali zdravlje oka I maksimalnu oštrinu vida.

U Lensoptic specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji preglede za keratokonus, kao I kontrole obavljaju :

Prim dr Sima Marjanović

Dr Ljiljana Juričić

Preglede možete zakazati na 0113236029

Dobrodošli!


logo