Alergije i infekcije oka

 

ALERGIJE I INFEKCIJE OKA

 

alergije i infekcije oka

 

Suve, razdražljive oči? Borba protiv polena, prašine I drugih alergena nekad ume biti vrlo naporna.

Proleće I jesen jesu godišnja doba kada možemo da uživamo, ali za one koji reaguju na alergene, ova godišnja doba mogu biti vrlo neugodna.
Oči suze, peku, imate osećaj stranog tela, nos curi, samo su neki od simptoma. 
I ako ih je nemoguće izbeći, nakon obaveznog saveta sa oftalmologom I prepisane terapije, postoji još par stvari koje će Vam znatno olakšati podnošenje alergija. Pokušajte da pratite ove lagane korake kako biste alergiju držali pod kontrolom:

1. Zaštitite svoj dom – Tokom sezone (proleće I jesen) prozore držite zatvorene, a prostoriju vetrite po potrebi, uz filtere koji prečišćuju vazduh. Isto važi I za Vaš automobil, kancelariju… 

2. Zaštitite sebe – Nosite naočare za sunce ili naočare za vid, ili bilo šta kako biste zaštitili svoje oči od alergena

3. Koristite veštačke suze – što češće koristite suze, držite oči vlažnim kako ne biste imali osećaj grebanja (ili stranog alergije i infekcije okatela u oku), takođe, ovakve suze će štititi oko od alegena. Najbolje bi bilo da Vam veštačke suze prepiše oftalmolog. Takođe, uklanjaju crvenilost, pa su Vam ove kapi od višestruke pomoći. Na njih se ne možete navići I možete ih koristiti koliko god da su Vam potrebne.

4. Umivajte se što češće – najbolje bi bilo da možete da se umivate nakon svakog odlaska napolje, ili nakon maženja kućnog ljubimca ili slično. Na taj način ispirate alergene koji su došli do Vaših očiju.

5. Odsustvo vlažnosti – Ako živite u području gde je klima vlažnija, najbolje bi bilo da imate aparat za čišćenje vazduha koji će smanjiti vlažnost u vazduhu u Vašem domu, pa ćete tako smanjiti I mogućnost za stvaranje alergena I bakterija.

6. Vodite računa o svojim kontaktnim sočivima – Alergeni jako lako mogu dospeti do Vaših kontaktnih sočiva I tako izazvati crvenilo, svrab, grebanje I sav onaj neugodan osećaj. Budite sigurni da ste svoja sočiva lepo oprali I dezinfikovali pre nego što ih stavite u oko. Najbolje bi bilo da u tom periodu ne nosite sočiva I da nosite naočare, ili da bar nosite dnevna sočiva (koja ujutru stavljate, uveče bacate I sutradan zamenjujete novim parom, pa ćete tako smanjiti rizik od alergije) .

 

alergije i infekcije oka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svako ko ima problem sa alergenima , zna kako su  sezonske alergije neugodne I kako mogu pokvariti dan, pa čak I odomor. Uz ove savete držaćete alergiju pod kontrolom I moći ćete da uživate čak I u toku proleća ili jeseni (kada je to izgledalo nemoguće uz alergiju). Ipak, ukoliko simptomi postaju sve jači, posetite svog oftalmologa.

Cenovnik oftalmološkog pregleda

Za sve savete I konsultacije stojimo na raspolaganju I možete nas kontaktirati na 011/3236029

Dobrodošli!


Highslide for Wordpress Plugin