Oftalmologija

Oftalmologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikovanjem I lečenje očnih oboljenja.

Najčešća oboljenja sa kojim se oftalmolog susreće su :

-Katarakta

-Glaukom

-Degeneracija makule

-Strabizam

-Miopija

-Astigmatizam

-Presbiopija

-Hipermetropija

-Keratokonus

U najvećem boju slučajeva, odgovarajućom korekcijom kontaktnim sočivima ili naočarima, rešava se problem oštrine vida (miopija, astigmatizam, presbiopija, hipermetropija, keratokonus… ) .

Kada su u pitanju druga oboljenja poput katarakte – najčešće je neophodna hiruška intervencija, kod glaukoma – najvažnije je rano otkrivanje, korišćenje odgovarajuće terapije I praćenje napredovanja ili stagniranja istog.

 

U Lensoptic Multifocal centru kompletna oftalmologija je kombinacija stručnjaka – lekara oftalmologa, niz dijagnostičkih metoda, kao I poverenja između pacijenta I očnog lekara.

Kod nas možete obaviti sve vrste oftalmoloških pregleda:

 

  1. Određivanje dioptrije za naočare – pregled za naočare specijaliste oftalmologa Vam određuje optimalnu dioptrijsku jačinu , koja se ugrađuje u Vaše naočare. Ukoliko ste mlađi od 40 godina, obično je jedna dioptrija dovoljna za sve udaljenosti, jer je akomodacija oka potpuna i prirodna. Međutim, ukoliko ste stariji od 40 – 45 godina, za blizinu ćete trebati dodatnu plus korekciju, jer se javlja novi fokus za blizinu.

 

  1. Određivanje dioptrije za kontaktna sočiva – prvi korak u određivanju Vaših kontaktnih sočiva, jeste provera dioptrrije za naočare, koja se vrši na kompjuterizovanom keratorefraktometru, a zatim pristupamo subjektivnom određivanju dioptrije koja se vrši postavljanjem probnog dioptrijskog okvira i čitanjem zadatih slova, pojmova ili slika sa projekcionog optotipa.

 

Kada se sa sigurnošću utvrdi Vaša dioptirja za daljinu, eventualnu blizinu i sredinu (računar), može se pristupiti određivanju najpogodnije vrste kontaktnih sočiva za Vas.

Preporukom lekara i u odnosu na parametre Vaše rožnjače i vrstu dioptrije (sfera, cilindar) određuje se da li ste Vi pogodan pacijent za nošenje mekih ili polutvrdih kontaktnih sočiva.

 

  1. Kompletan oftalmološki (očni) pregled – obuhvata : merenje očnog pritiska, pregled očnog dna, pregled prednjeg I zadnjeg segmenta oka, utvrđivanje dioptrije I eventualnih očnih oboljenja, konsultaciju I davanje terapije ukoliko je potrebno.

 

  1. Očni pregled za decu – Sam pregled je bezbolan, obavlja se kroz igru i razgovor sa sličicama i znakovima, pregleda se svako oko pojedinačno, a onda se ukoliko je potrebno pristupa širenju zenica. Sipaju se kapi u svako oko, više puta, procedura traje oko sat vremena, i nakon toga se odrđuje objektivna dioptrija. Istog dana, ili sutradan se prepisuju naočare ili druga korekcija (kontaktna sočiva). U predškolskom uzrastu se najčešće primećuju smetnje kod deteta, odnosno kada krene da čita i piše, pa se tada savetuje hitan odlazak kod oftalmologa.Savetuju se redovne kontrole, na godinu dana, kako bi se eventualna dioptrija održavala, odnosno kako ne bi rasla.

 

  1. Glaukom – Obratite pažnju na izgled očiju I osećaj u očima (nadražaj, pojačano suzenje, peckanje, nejasan vid, sekrecija u uglovima očiju, povremeno zamagljivanje vida, stalna glavobolja, svetlucanje pred očima, leteće mušice u polju vida.. ) I redovno kontrolišite očni pritisak. Ne mora svaka promena značiti da nešto nije u redu, ali preventivne kontrole kod Vašeg oftalmologa će sprečiti eventualne negativne posledice. Rana dijagnostika I kompletan oftalmološki pregled su ključ zaštite od gubitka vida uzrokovanog glaukomom.

 

U Lensoptic Multifocal Centru možete dobiti neophodnu dijagnostiku za utvrđivanje glaukoma (merenje očnog pritiska,OCT, kompjuterizovano vidno polje I pahimetrija ) kao I odgovarajuću terapiju nakon precizno utvrđenog stadiuma glaukoma.

Oftalmolog/ glaumatolog je tu da Vam odgovori na sva Vaša pitanja I nedoumice kao I da se postara da razvoj glaukoma sprečite na vreme.

 

  1. Alergije I infekcije – Kada oči reaguju na različite alergene, to ih iritira I oči daju jasan signal da nešto nije u redu. Ove očne alergije se drugačije zovu alergijski konjunktivitis. Alergen može biti: polen, prašina, dlake životinja, buđ, grinje… Takođe, uzročnik alergena mogu biti I različite kapi za oči, I tada možete primetiti jasne signale koje daje oko, odnosno da ga nešto iritira. Očne alergije mogu biti često I nasledne I javljaju se zbog procesa vezanih za druge vrste alergijskih reakcija.

PRVI PREGLED ZA KONTAKTNA SOČIVA | GLAUKOM I OČNI PRITISAK | OCT | STRABIZAM KOD DECE | DEČIJI OFTALMOLOG | OFTALMOLOG | OČNI LEKAR BEOGRAD |


logo