Prihvatanje naočara

Nošenje naočara mogu nerado da prihvate i deca i roditelji. Zato pri propisivanju prvih naočara oftalmolog treba pripremiti i dete i roditelje. Iako vrlo retko, sa prvim rođendanom mogu se propisati prve naočare.Što je dete manje lakše prihvata naočare jer ima uglavnom samo jedan kriterijum a to je dobar ili bolji vid. Kod starije dece pored vlastitog shvatanja lepog znatan uticaj ima okolina – vršnjaci u obdaništu ili školi. Mnogi se mogu osećati hendikepirani ali ako se naočare prihvate (pored svoje osnovne namene) kao modni detalj eto dobre prilike da se bude moderan, drugačiji, zanimljiviji. Okviri raznih boja, okrugli ili četvrtasti, duguljasti, ponekad neobični, čak ekstravagandni, usklađeni sa bojom kose ili odeće, stilom oblačenja mogu biti dobar razlog da se rado nose.

Kod izbora okvira treba paziti da okvir dobro “leži” da ne pritiska ni nos ni glavu da su ručke tačno iza uha, da naočare ne bi padale i da dete ne bi gledalo preko okvira. Praktičniji su manji okviri (pogotovo kod većih kratkovidosti), laki plastični ili čak tanki metalni. Danas postoje i specijalna stakla, koja ne moraju uvek da budu i skupa da bi, pogotovo u velikim dioptrijama, bila laka i ugodna za nošenje i lepše izgledala čak i u vrlo nežnom, metalnom okviru.

Preporuka roditeljima je da pri kupovini, izaberu nekoliko prikladnih okvira, a da samo dete pred ogledalom odluči prema svom ukusu uz roditeljsku sugestiju koji će okvir da kupi. A kada se krene sa nošenjem naočara, one se osim u izuzetnim slučajevima nose onoliko koliko je dete budno. Samo ukoliko se radi o velikim ili komplikovanim dioptrijama mogu se javiti neke adaptacione senzacije na koje oftalmolog mora da skrene pažnju roditeljima. Nošenje naočara i gledanje kroz dioptrijsko staklo stvara drugačiju sliku sveta od one na koju je dete naviklo, ali to se vrlo brzo prevazilazi i to samo stalnim nošenjem naočara. Povremeno skidanje naočara da bi se oči “odmorile” je nepotrebno, neki put čak i štetno ukoliko se uz nošenje naočara sprovodi i lečenje razrokosti ili slabovidosti.

Naučite dete da uveče pred odlazak u krevet, spremi naočare u njihov “krevet” u futrolu, da uvek budu čiste i da ih čuvaju kao igračke ili knjige. I ne ljutitie se ako se polome, čak iako ste ih skupo platili.

Iz Children’s Physician Networka nude predloge koji bi Vam mogli olakšati uveravanje:

1. Neka dete samo izabere okvir, a vi svakako pohvalite kako mu dobro stoje.
2. Na početku ih može nositi i samo kratko, dok se ne navikne.
3. Podstičite ga da nosi naočare posebno dok radi nešto u čemu uživa, na primer dok gleda crtani film ili lista omiljenu slikovnicu.
4. Ne gnjavite ga zato što ne nosi naočare, već hvalite kad god ih stavi na nos.
5. Nošenje naočara mora postati deo svakodnevne rutine, kao pranje zuba i oblačenje, objasnite mu.
6. Spomenite sportiste, glumce, pevače ili članove porodice koji nose naočare.


Highslide for Wordpress Plugin