Skleralna kontaktna sočiva

Skleralna kontaktna sočiva

 

Skleralna kontakta sočiva jesu sočiva velikog dijametra. Smatraju se jednom od najboljih opcija za korekciju vida u slučajevima nestandardnih rožnjača, kao I kod zaštita rožnjače kod pacijenata sa oboljenjem prednje površine oka. Ovakva sočiva su specifičnog dizajna I to je ono što ih razlikuje od “običnih” kontaktnih sočiva.

Naime, karakteriše ih to što premošćavaju rožnjaču, oslanjajući se na beonjaču. Između skleralnog sočiva I rožnjače se nalazi depozit suza. Baš ovakav dizajn kontaktnih sočiva ima sposobnost da smanji negativan uticaj sočiva na rožnjaču, što je glavna prednost ovog kontaktnog sočiva. To što skleralna sočiva ne dodiruju rožnjaču ih čini udobnijim, pa se danas sve više mladih odlučuje da sa polutvrdih sočiva pređe na skleralna sočiva.

Indikacije

-Keratokonus

-Pelucidna marginalna degeneracija

-Keratoglobus

-Post graft

-Suvo oko

-Nepravilna rožnjača

-Postoperativne ektazija nastala zbog LASIC, PRK ili RK

Starosna ograničenja ne postoje kada su u pitanju skleralna kontaktna sočiva. Mogu ih koristiti I deca I odrasli. Oboljenja prednje površine oka kod mlađe populacije je češći razlog za nošenje sklerala nego što je refraktivna greška oka.

Takođe, ova sočiva su pogodna za one koji se bave vodenim sportovima (vaterpolo, veslanje, plivanje).

Ovakva kontaktna sočiva zahtevaju posebnu obuku pacijenta za pravilno korišćenje I održavanje koju sprovodi medicinska sestra. Navikavanje nije neophodno , kao što je to slučaj sa polutvrdim kontaktnim sočivima.

Skleralna ili polutvrda kontaktna sočiva ?

S obzirom da indikacija ume biti ista ili slična kada su u pitanju korisnici polutvrdih I skleralnih sočiva, postavlja se pitanje zašto se oftalmolozi I pacijenti odlučuju za skleralna. Naime, glavni razlog jeste to što se kod skleralnih ne dodiruje rožnjača, pa ne izaziva skoro nikakvo krivljenje rožnjače. Takođe, beonjača je manje osetljiva , pa je pogodna da se na nju oslanja skleral. U isto vreme, ova sočiva pružaju veći komfor, a zbog specifičnog materijala, omogućava veliku propustljivost kiseonika.

Kako izgleda pregled ?

Pregled za skleralna sočiva u našoj ordinaciji obavlja oftalmolog uz asistenciju medicinske sestre. Pregled traje 2-3h, s tim što se prvo vrši fitovanje sočiva. Nakon fitovanja, sat vremena nosite sočivo , potom oftalmolog piše konačni recet za kontaktno sočivo.

Pregled možete zakazati na 011323609.

Dobrodošli!


Highslide for Wordpress Plugin