Očni lekar Beograd

OČNI LEKAR BEOGRAD – OFTALMOLOG – LENSOPTIC – Specijalistička oftalmološka ordniacija za dijagnostikovanje I lečenje različitih očnih oboljenja I korigovanje dioptrija.

U Lensoptic oftalmološkoj ordinaciji očni lekar može odrediti sve vrste dioptrija (za blizinu, srednju distancu, daljinu), uključujući I širenje zenica po potrebi.

 

Šta obuhvata očni pregled ?

Očni pregled obuhvata određivanje dioptrije (za blizinu, srednju distancu I daljinu), pregled očnog dna, merenje očnog pritiska, pregled prednjeg dela oka (očnih kapaka, trepavice, dužine staklastog tela) I zadnjeg dela oka.

očni lekar beograd

Određivanje dioptrije – objektivna kontrola oštrine vida se radi kompjuterskim autorefraktometrom, koji objektivno snima trenutno stanje optičkog sistema oka i utvrđuje potrebnu dioptriju korekcije vida na daljinu.

Dioptrija utvrđena autorefraktometrom je osnova za početak subjektivne kontrole oštrine vida. Pomoću probnih stakala će te probati utvrđenu dioptriju, posebno za desno i za levo oko. Čitanjem slova sa optotipa, svakim okom pojedinačno utvrđuje se da li je neophodna optička korekcija.

Ukoliko je neophodna, pristupa se širenju zenica.

 

Širenje zenica

Širenje zenica se koristi za pravilno određivanje dioptrije (najčešće kod dece I adolescenata) ili pri pregledu očnog dna, za detaljniji pregled ili kada se pojavi sumnja na neko očno oboljenje.očni lekar beograd

U mlađem dobu (uglavnom za mlađe od 25 godina) akomodacija mišića oka je veća, pa je neophodno proširiti zenice, kako bi se akomodacija uklonila I odredila objektivna dioptirja.

Sam proces ne traje dugo, oko 45 min, ukapavaju se kapi, I nakon toga oftalmolog određuje krajnju dioptriju.

Budite spremni da nakon širenja zenica nećete dobro videti na blizu 2-4 sata, kada efekat prođe, moći ćete da se vratite dnevnim aktivnostima.

Kod odreslih širenje zenica se vrši iz drugih razloga (često kada su u pitanju sistemske bolesti – visok krvni pritisak, visok šećer, sumnja na očno oboljenje i slično), tada je potreban detaljniji pregled očnog dna.

 

Očni pitisak

Merenje očnog pritiska se savetuje jednom godišnje nakon 40te godine.

Ukoliko u porodici imate nekoga ko ima glaukom, ili povišen očni pritisak, takve kontrole su potrebne I ranije. Očni pritisak se meri posebnim aparatom koji se zove tonometar. Pre samog merenja, ukapavaju se kapi kao anestezija, pa se pristupa merenju. Potpuno je bezbolno I traje par sekundi po oku.

 

Cena očnog pregleda (merenje očnog pritiska, pregled očnog dana, utvrđivanje dioptrije, pregled prednjeg I zadnjeg segmenta oka ) je 3000-4000,00, a ako kod nas radite naočare, cena pregleda je 1000-2000,00rsd (u zavisnosti da li je potrebno širenje zenica).

Preglede možete zakazati na 0113236029.

Dobrodošli!


logo