Veštačke suze

Iako je problem suvog oka u svetu u zadnjih 7 godina gotovo udvostručen, nije nerešiv, a puno toga možete i sami učiniti.

Jeste li ikad čuli za “sindrom suvog oka”? Nikad? Niste jedini! Po nekim procenama 89% ljudi nikad nije čulo za sindrom suvog oka, iako je to najčešći od svih očnih problema. Za simptome kao što su suvoća, crvenilo, peckanje, osećaj stranog tela u oku, suzenje, umor očiju itd., mnogi od nas misle da su jednostavno sastavni deo života. Ali, ipak nisu. Naime, iznenađuje činjenica da je problem suvog oka u svetu u zadnjih 7 godina gotovo udvostručen. Međutim, problem nije nerešiv i po tom pitanju puno toga možete i sami učiniti. Kako biste svoje simptome povezali baš sa sindromom suvog oka i pokušali izbeći ono što se izbeći može, nabrojaćemo najčešće uzroke njegova nastanka, a to su:
Lensoptic - vestacke suzestarenje – 75% stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suvog oka
pol – hormonske promene kod žena tokom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze često uzrokuju sindrom suvog oka
bolesti – reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom…
lekovi – protiv depresije, povišenog pritiska, za kontracepciju ….
kontaktna sočiva – isparavanje suza iz očiju uzrokuje nelagodu prilikom nošenja, iritaciju, proteinske naslage na sočivima, upale oka i bol
okruženje – dim, fluorescentno svetlo, klimatizovani prostori, centralno grejanje, vetar… izrazito povećavaju isparavanje suza
računari – pri dugotrajnom i koncentrisanom radu na računaru “zaboravljamo” treptati (proces treptanja od važnosti je za proizvodnju suza) pa suze isparavaju, a oči se više suše.

Normalno je da se sekrecija suza neprestano odvija (danonoćno), a nazivamo je bazalna sekrecija. Sa druge strane postoji i refleksna sekrecija suza, obično kao odgovor oka na nadražaj mehaničke ili emotivne prirode. A kada iz bilo kojeg razloga nastane sindrom suvog oka, na raspolaganju su nam i veštačke suze.

Šta su zapravo veštačke suze?
Veštačke suze su medicinski proizvod koji se može kupiti u apotekama bez recepta, a služe kao zamena prirodnim suzama čije su lučenje ili sastav iz nekog razloga nedovoljni.

Kada i kako ih upotrebiti?
Jednostavno: već prema potrebi, ukapati 1-2 kapi u svako oko nekoliko puta dnevno ili kada u očima osećamo nelagodu. Najčešće se pomenuta nelagoda oseća iz nekoliko razloga – dužeg boravka u zatvorenim prostorijama, prostorijama s centralnim grejanjem (uticaj toplog i suvog vazduha), zagušljivim bioskopskim dvoranama, zadimljenim disko klubovima i kafićima, više čitanja i rada na računaru. Neki će neko vreme provesti i na skijanju, na visinama gde su naše oči više izložene strujanju vetra i u posljednje vreme izuzetno opasnom, ultraljubičastom zračenju. Osim nošenja zaštitnih naočara koje mehanički štite od vetra, a svojim UV filterima od ultraljubičastog (UV) zračenja, na skijanju, ali i u svim navedenim prilikama možemo sebi pomoći pomenutim veštačkim suzama, koje nam mogu olakšati tegobe, a zbog svog praktičnog pakovanja uvek biti pri ruci.


Highslide for Wordpress Plugin