Povrede oka

POVREDE OKA

Povrede oka mogu nastati uticajem najrazličitijih faktora, ali mogu biti i uticaj visokih temperatura i različitih zračenja. Najčešće povrede se događaju sportistima, ili u kućnim aktivnostima, takođe, deca su podložna čestim povredama oka. Sve povrede možemo podeliti u dve grupe : površinske i duboke.
Pod dubokim smatramo one koje prolaze kroz očni oklop, i mogu biti opasnije nego površinske. Međutim, kod površinskih se često javljaju i infekcije, pa je jako bitno da i tada budete obazrivi.
Kada dođe do bilo kakve povrede, ma koliko ona bezazleno izgledala, jako je bitno da se javite prvom oftalmologu. Pacijenti sa povredom oka mogu trpeti jače ili slabije bolove, može doći do crvenila oka, pojačano suzenje oka, reagovanje na svetlost i slično. Jako je bitno da povrede ne pokušavate sami da sanirate jer možete znatno pogoršati situaciju.

Površinske povrede – povreda oka koja je uzrokovana stranim telom je specifična, i jako neprijatna, oko se grčevito zatvori i suzi. Bilo da je prašina, pesak ili slično, jako je bitno da ne trljate oko jer se tada strano telo još više zabada u tkivo i izaziva sve jači bol. Izvor ovakve vrste povrede mogu biti i kontaktna sočiva, ukoliko su loše postavljena ili ako su predugo ostavljena u oku.

Lečenje površinskih povreda oka se odvija na taj način što se pre svega uklanja strani predmet iz oka, pa se nakon toga pristupa daljem lečenju od strane oftalmologa određenom terapijom. Strano telo nikako ne pokušavajte sami da odstranite već se obratite dežurnom oftalmologu.

Duboke povrede – nastaju grubim udarcem i često mogu izazvati krvarenje. Dosta su opasnije i mogu izazvati veće povrede na oku nego površinske. Sve što tada možete uraditi jeste da oko prekrijete gazom i odete do dežurnog lekara koji će sanirati povredu i preporučiti dalju terapiju. Bitno je da što pre odete do lekara kako povreda ne bi ostavila veće posledice.

Opekotine oka – izloženost velikoj vrućini ili hemikalijama uzrokuje brzo zatvaranje očnih kapka kako bi se oko zaštitilo, i tada najčešće stradaju kapci. Može se desiti da pri velikim vrućinama i jakim hemikalijama strada i samo oko.
Opečene očne kapke lekar ispira i primenjuje određene masti, i prekriva zavojem. Ukoliko dođe i do opekotine samog oka lekar pristupa odstranjivanju hemikalija i lečenju oka. Tada je najbitnije jako brzo doći do oftalmologa.


logo