KONJUNKTIVITIS

 

KONJUNKTIVITIS

 

U zavisnosti od toga šta ga uzrokuje, konjunktivits postoji u različitim oblicima i može imati različite simptome. Crvenilo oka, žarenje, peckanje, natečenost kapaka samo su neki od simptoma.

Najčešće razlikujemo akutni konjunktivitis, hronični, virusni i bakterijski konjunktivitis.

Najbitnije je da se sa prvim simptomima konjuktivitisa javite oftalmologu i koristitite propisanu terapiju.

 

konjunktivitis

Konjuktivitis – vrste konjuktivitisa:

Akutni konjunktivitis

Najčešće je izazvan stafilokokom ili pneumokokom. Počinje naglo, prisutan je osećaj žarenja, peckanja i grebanja u očima. Kapci su natečeni, crveni i slepljeni sekretom. Lečenje je moguće mastima ili kapima propisanih od strane oftalmologa.

Hronični konjunktivitis

Odlikuje ga peckanje, bockanje i osećaj suvoće oka. Lako ga je prepoznati jer rubovi kapaka budu crveni i otečeni, a pri pritisku javlja se i lojni sadržaj. Javlja se kod ljudi koji rade ili provode dosta vremena u zagušljivim i zadimljenim prostorijama, ali i kod bolesti nosa. Lečenje je dugotrajno i može trajati I do 2 meseca, s tim što će simptomi biti ublaženi kako odmiče terapija.

Virusni konjunktivitis

Epidemijski keratokonjunktivitis – manifestuje se kao promena na rožnjači. Počinje grebanjem, oči su crvene, kapci otečeni. Često postoji i obilna sluzava sekrecija. Radi se o virusnom, vrlo zaraznom konjunktivitisu. Prenosi se direktno ili indirektno (rukama, korišćenjem istog peškira, jastučnice i slično. Lečenje je dugotrajno pod strogom kontrolom oftalmologa.

Faringokonjunktivalna groznica – nakon prehlade, temperature, groznice, može se javiti i akutni konjunktivitis. Najpre se javlja na jednom oku, a terapija se sprovodi istovremeno na oba oka. Češće je kod dece nego kod odraslih. Lečenje je kratkotrajno, ispiranje fiziološkim rastvorom i mastima ili kapima prepisanih od strane oftalmologa.

Epidemijski konjunktivitis – posle inkubacije od 24h daje znake akutnog obostranog konjunktivitisa, sa svim pratećim simptomima – otok kapaka, pojava sekrecije i brojnim tačkastim krvarenjima na konjuktivi. Izazivaju ga i virusi i bakterije. Prenosi se direktno ili indirektno. Traje 1-2 nedelje i najčešće nema komplikacija, ukoliko se sa terapijom počne na vreme.

U Lensoptic oftalmološkom centru možete zakazti pregled kada primetite prve simptome, gde će Vam biti određena odgovarajuća terapija uz konsultaciju kako biste bolje razumeli stanje oka.

Cenu pregleda možete pogledati na našem cenovniku.

Pregled možete zakazati na 011/3236029 ili putem e-maila lensoptic.info@gmail.com


logo