Voće i vid

Najmanje tri porcije voća na dan može zaštititi čoveka od očne bolesti koja sa godinama zahvata mrežnjaču i može završiti slepilom. To je rezultat osamnaest godina testiranja i praćenja prehrambenih navika, koje su sproveli naučnici iz Bostona. Na skupu od 118.000 ljudi su otkrili da je verovatnoća dobivanja makularne degeneracije za 36% niža u osoba koje konzumiraju voće najmanje tri puta dnevno, nego u osoba koje konzumiraju samo pola porcije voća. Istraživanje su objavili u naučnom časopisu Archives of Ophtalmology.

Makularna degeneracija (takođe nazivana senilna makularna degeneracija), bolest pri kojoj dolazi do sklerotičnih promena na mrežnjači, vodeći je uzrok slepila kod osoba starijih od 65 godina. Lekovi mogu usporiti bolest, ali ne i izlečiti je. Već su prethodne studije dokazale da čoveka od ove bolesti štite vitamini C i E, beta karotin i cink.

Naučnici su započeli s posmatranjem prehrambenih navika muškaraca i ženastarijih od 50 godina, koji na početku istraživanja nisu patili od makularne degeneracije. Ispitanici su svakih nekoliko godina ispunjavali detaljne upitnike, koji su otkrivali njihove prehrambene navike. Preko 700 ispitanika u starijem dobu tokom istraživanja je obolelo od makularne degeneracije. Kada se usporedila njihova prehrana sa prehrambenim navikama ostalih ispitanika, bilo je jasno da konzumacija voća, posebno banana i naranča ima visok zaštitni učinak. Ali su takođe ustanovili da količina povrća na razvoj bolesti nema učinak.

Istraživanje je takođe pokazalo da voće sa visokim vrednostima karotina nemaju veći zaštitni učinak od drugih plodova. Naučnici koje je predvodio Eunyoung Cho, iz toga su zaključili da flavonoidi, vlakna i kalijum koji se nalaze u voću više štite oči od bolesti.

Poznata nutrionistica Catherine Collins veruje da je jasan ishod bostonskog istraživanja u korist voća možda dan tim, što ispitanici nisu konzumirali dovoljno namirnica sa zaštitnim učincima kao što su one koje sadrže lutein. To su na primer spanać i ostalo povrće. U povrću se nalaze izuzetno korisne materije koje ne mogu zameniti sintetički vitamini, dodala je.


logo