Licence

Licence

Na osnovu Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima – Ministarstva zdravlja koja su u nadležnosti Agencije za lekove i medicinska sredstva – kontaktna sočiva, rastvori za njihovo održavanje, dioptrijske naočare i dioptrijska stakla su zvanično postala medicinska sredstva određene klase i kategorije. Ona (medicinska sredstva – sočiva, ramovi, stakla) se mogu prodavati isključivo u Specijalizovanim prodavnicama medicinskih sredstava koje su ispunile sve uslove i dobile dozvolu – Licencu Ministarstva zdravlja za promet na malo određene klase i kategorije u tačno navedenim objektima.

Zakonom je zabranjeno izdavanje i stavljanje u promet medicinskih sredstava privrednim subjektima i preduzetničkim radnjama koje za to nisu registrovane, odnosno licencirane kod Agencije za lekove i medicinska sredsva koja je osnovana od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Strogi kriterijumi po pitanju stručnog kadra, odgovarajuće opreme, načina vođenja administracije o medicinskim sredstvima i namenskog prostora koji su neophodni za dobijanje Licence od strane Agencija za lekove, daju građanima sigurnost da medicinska sredstva koja nabavljaju u Licenciranim prodavnicama jesu bezbedna i atestirana, tj. da poseduju sve neophodne dozvole za stavljanje u promet na malo, kao i da su u sistemu stalnog inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja koje proverava kako uvoznike tako i maloprodajne specijalizovane prodavnice, a sve u cilju uvođenja reda, radi poboljšanja zdravlja i bezbednosti ljudi. Pogledajte Pravilnik, gde je detaljno precizirano ko može i pod kakvim uslovima da prometuje medicinskim sredstvima.

Ukoliko već kupujete sočiva ili naočare kod Vašeg poznatog prodavca, informisite se da li poseduje Licencu i to: za koju klasu i kategoriju medicinskog sredstva. Pomoćićemo Vam da budete i Vi informisani, zapamtite ili zapišite kojoj klasi i kategoriji pripada Vaše traženo medicinsko sredstvo, kako bi znali da li je u objektu gde uzimate ono u zakonskom prometu ili nije. Vaše je pravo da budete ispravno obavešteni i da Vas niko ne dovede u zabludu.

Kategorija 08 – optički proizvodi i oftalmoloska oprema:
Klasa I – dioptrijski ramovi, dioptrijska stakla i plastika;
Klasa IIa – kontaktna sočiva;
Klasa IIb – rastvori za čuvanje i održavanje sočiva.

Vodite računa o zdravlju Vaših očiju

Specijalizovana optička prodavnica br.1
“LENSOPTIC” – centar
Svetogorska br.50/II sprat/4
Radno vreme : pon/pet 9-20,sub 9-15
Telefon : 381 11 3236 029
LICENCA / DOZVOLA MINISTARSTVA ZDRAVLJA
za promet na malo medicinskih sredstava klase I, II, IIa, IIb
Br. 515-04-02204/2010-05

Specijalizovana optička prodavnica br.2
”LENSOPTIC” Novi beograd
Goce delčeva 27, lok 13
Rano vreme : pon/pet 9-20,sub 9-15
Telefon : 381 11 31955 09
LICENCA / DOZVOLA MINISTARSTVA ZDRAVLJA
za promet na malo medicinskih sredstava klase I, II, IIa, IIb
Br. 515-04-01873/2010-05

PRAVILNIK O SPECIJALIZOVANIM PRODAVNICAMA (pdf dokument)

PRAVILNIK O OGLAŠAVANJU MEDICINSKOG SREDSTVA (pdf dokument)


Highslide for Wordpress Plugin