Solarijum oštećuje vid

Nošenje zaštitnih naočara je obavezno!
Solarijum oštećuje vid i zdravlje, i tu nema nikakve dileme. Ali, ako se nikako ne možete prisiliti na izbegavanje nezdravog “kvarcovanja”, onda se barem potrudite smanjiti moguću štetu na minimum. A to znači da je upotreba zaštitnih naočara prilikom upotrebe Solarijuma obavezna! U suprotnom biste se, upozoravaju stručnjaci, mogli sresti s ozbiljnim problemima vida! Iako se neke dame pravdaju kako nakon sunčanja ne žele završiti s belim krugovima oko očiju tj. izgledati poput pande, oftalmolozi se jednoglasno slažu: sigurnost mora biti na prvom mestu!

A ako ste uvereni kako ćete oči zaštititi “običnim” spuštanjem kapaka (žmurenjem), znajte kako živite u ozbiljnoj zabludi! UV šteta izazvana lampama solarijuma može uzrokovati dugoročnu štetu, izrasline u očima, kao i rak kože.

Koža na očnim kapcima je vrlo tanka i osetljiva. Zato se ovo područje mora štititi od UV zraka. Ako baš morate koristiti Solarijum, obavezno upotrebite zaštitne naočare. Ukoliko ne poslušate ovaj savet mogli biste se suočiti s benignom izraslinom pod imenom pterigijum“, izjavila je britanska oftalmologinja dr. Susan Blakeney.

Solarijumi koriste ultraljubičasto svetlo koje proizvodi UVA i UVB zrake. One mogu biti jače od sunčeve svetlosti, jer su usmerene direktno u lice.
Zato stručnjaci za kraj napominju: imamo samo jedan par očiju. Pa, ako želite zaštititi vlastiti vid, uvek primenjujte odgovarajuću zaštitu – bilo da se “pržite” ispod običnog ili veštačkog sunca.


logo