Vid i glavobolje

Vid i glavobolje

 

glavobolje

 

Kako su oči i glavobolja povezani?

 

Česte glavobolje mogu biti simptom nekorigovane dioptrije. Tako da, ukoliko imate česte glavobolje, bilo bi dobro da zakazete pregled kod oftalmologa. Naime, nisu sve glavobolje povezane sa vidom,a isto tako ni glavobolje se ne javljaju uvek I kada postoji nekorigovana dioptrija, ali veza izmedju ova dva simptoma je značajna.

Naprezanje očiju I glavobolja

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, svakog dana kontinuirano provodimo vremene uz računar, mobilni telefon, tablet I slično. Na ovaj način, oči su koncentrisane na gledanje na blizinu, pa se na taj način naprezu očni mišići. Rezultat ovoga jesu sledeći simptomi : glavobolja, suve oči, peckanje očiju, suzenje, crvenilo I slično.

Naravno, naprezanje očiju ne dolazi samo zbog gledanja u ekran. Jedan od razloga moze biti I dalekovidost, presbiopija ili astigmatizam. U slučaju astigmatizma, roznjača je nepravilnog oblika, pa je rezultat ovako zakrivljene roznjače nemogućnost formiranja jednog fokusa, već se prelomljeni zraci fokusiraju u različitim tačkama, pa se na taj način posmatrani objekti vide nejasno, razvučeno, pa iz tog razloča škiljimo. Rezultat toga moze biti glavobolja.

Kod presbiopije (staračka dalekovidost), pokušaj čitanja malih slova često se pretvara u glavobolju. Što smo stariji, sočiva  u našem oku gube elastičnost, postaju manje fleksibilna, pa se stalnim naprezanjem stvara glavobolja.

Glavobolje zbog problema sa vidom mogu se javiti I kod dece. Naime, to se najčešće primeti sa polaskom u školu, kada deca počinju češće da čitaju, pišu I koriste – blizinu. Tada dete počinje da se zali na glavobolje. Zato su jako vazni očni pregledi za decu, kako bi se na vreme dijagnostikovala nekorigovana dioptrije I sprečio rast dioptrije ukoliko je moguće. Savetuje se oftalmološki pregled deteta pre polaska u školu.

Ukoliko već nosite naočare ili kontaktna sočiva, a pojavile su se glavobolje, najbolje bi bilo konsultovati oftalmologa da li je došlo do promene dioptrije, a ukoliko nije, oftalmolog će Vas uputiti na dodatna ispitivanja.

Kao I do sad, u Lensoptic oftalmološkom centru mozete obaviti sve vrste oftalmoloških pregleda od strane vrhunskih stručnjaka iz oblasti oftalmologije.

Pregledi se zakazuju na 011323609

Dobro nam došli!


logo