Suve oči i zima

Jesen je već uveliko počela, a kako postaje hladnije, možete da primetite da su vam oči osetljivije nego inače, crvene, suve, i da čak imate osećaj da se nešto nalazi u njima. Hladan vazduh, niske temperature, vetar, i smanjena vlažnost vazduha dovode do brojnih iritacija i Vaše oči ne proizvode dovoljno suza. Otud osećaj suvoće i brojnih nelagodnosti.

 

Sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i uz ekran. Vazduh je suvlji u zatvorenom prostoru, a posebno u toku grejne sezone, prašina i alergeni su prisutni, a i previše veštačkog svetla utiče na pojavu suvih očiju, zbog čega je važno obratiti pažnju na prevenciju i pravilnu hidrataciju očiju. Svi gore navedeni faktori pogoršavaju stanje suvog oka.

Ukoliko primetite sledeće simptome obratite se Vašem oftalmologu.

– crvenilo očiju

– osećaj stranog tela u oku, grebanje ili probadanja

pojačana osetljivost na svetlo

– zamućen vid i umorne oči

Savetujemo vam da dodatno vlažite i negujete svoje oči veštačkim suzama koje će Vam pomoći da ublažite simptome. Veštačke suze koristite nekoliko puta dnevno. Dodatno vam savetujemo da nosite zaštitne naočare. Ukoliko se nalazite napolju na hladnom i vetrovitom vremenu, naočare štite vaše oči od isušivanja. Unosite dovoljno tečnosti u organizam tokom hladnih dana kako bi vaše oči bile hidrirane. Prostorija u kojoj boravite ne treba da bude previše zagrejana, kako vazduh ne bi bio previše suv. Ukoliko ste u mogućnosti, koristite ovlaživač vazduha. Pravite pauzu ukoliko se više sati dnevno nalazite uz računar ili bilo koji ekran. Na svakih 20 minuta napravite pauzu, i gledajte 20 sekundi u daljinu.

 


logo