Povrede oka UV zračenjem

POVREDE OKA UV ZRAČENJEM

 

povrede oka uv zračenjem

Kako nastaju povrede oka UV zračenjem?

Izloženost UV zračenju bez adekvatne zaštite očiju može dovesti do povreda, odnosno površnih oštećenja epitela rožnjače I vežnjače. Zato je jako bitno adekvatno da zaštite svoje oči od štetnog sunčevog zračenja, naročit u letnjim mesecima, ali I tokom zime.

UV zračenje ima njkraće talasne dužine I većina je štetna za oči. Prepoznajemo UV-a, UV-b I UV-c zračenje:

UV-a zračenje čini oko 98% od ukupnog solarnog UV zračenja koje stiže do Zemljine površine. UV-a zračenje je najmanje štetno za biološke sisteme, ali ne I potpuno bezopasno, naročito pri dugim izlaganjima većim intezitetima ovog zračenja.

UV-b zračenje zbog visoke energije ima destruktivno dejstvo na biološki svet – pojava opekotina na koži, katarakta…

Oko je direktno izloženo dejstvu Sunčevog zračenja, ali je svojim položajem u izvesnoj meri I zaštićeno. Od prekomernog zračenja brani se svojim zaštitnim mehanizmom, ali se veliki deo UV zračenja ipak asporbuje.

Najveći deo UV-b zračenja dolazi do rožnjače, pa su to I najčešća oštećenja na oku.

Negativni efekti dejstva UV zračnja na oko su pojava katarakte, makularne degeneracije, malignih promena kože oko očiju I slično.

Oštećenja očiju usled prekomernog izlaganja suncu moguća su kod ljudi svih uzrasta, a deca su posebno osetljiva.

Obzirom na negativne posledice, neophodno je preduzeti mere za zaštitu očiju. Nošenje naočara za sunce je (koje imaju filter za zaštitu od UV zračenja) je neophodno , a uz to savetujemo I nošenje šešira, naročito u letnjim mesecima.

Savetujemo izbegavanje izlaganja suncu tokom leta od 11-16h , kada je zračenje Sunca najintenzivnije. Posebnu pažnju treba obratiti kada je oblačno, jer je I tada velika mogućnost oštećenja očiju zbog refleksije (sneg, pesak.. )

U našim specijalizovanim optičkim prodavnicama možete pronaći različite zaštitne slojeve koji su pogodni za zaštitu od UV zračenja. Za one koji imaju dioptriju, a žele dva para naočara (I sunčane I dioptrijske) u jednom paru, predlažemo fotoosetljive naočare – koje tamne do nivoa sučnanih kada ste izloženi suncu, I vraćaju se u prvobitno stanje kada ste u zatvorenoj prostoriji. Ovakve naočare imaju zaštitu od UV zračenja.

 

Polarizovane naočare sadrže vertikalni filter koji blokira horizontalno svetlo I na taj način sprečava odbljesak koji može prilično smetati oku.

Bojena plastika – dioptrijska stakla možete bojiti u omiljenu boju (sa različitim doradama – ogledala, gradual, bojenje po uzorku… ) I na taj način dobiti odgovarajuće sunčane naočare sa dioptrijom I UV zaštitom.

Detaljnije informacije na 011/3236029.

Vaš Lensoptic!


logo