Antireflex

Antireflex

Šta je antirefleks ?
Antireflex sloj je razvijen da bi se eliminisao neželjen efekat refleksije sa površine stakala. Procenat odbijene svetlosti kod mineralng stakla indexa 1.523 iznosi oko 8%, što znači da do očiju korisnika stiže samo 92% upadnog svetlosnog snopa.
Procenat refleksije postaje više izražen kod stakala višeg indexa prelamanja, te kod stakla indexa 1.9 procenat refleksije se penje do 18%.

Kako deluje?
Nanošenjem tankih slojeva materjala odgovarajućeg indexa prelamanja i optičke debljine izaziva se negativna interferencija upadnog i reflektovanog snopa svetlosti, što dovodi do povećanja procenta svetlosne energije koja prolazi kroz sočivo.
Višeslojni antireflex MC, staklu daje diskretan zeleni odsjaj. Gubici svetlosne energije kod sočiva tretirani sa MC antirefleksom su manji od 0.8%, u odnosu na 8% do 18% za netretirana sočiva.

Kako se izrađuje?
Prvi sloj koji se nanosi na sočivo je adhezioni sloj, koji obezbeđuje dobro prijanjanje višeslojnog antirefleksa na površinu sočiva.
Nakon adhezionog sloja nanosi se šest slojeva različitih materjala sa optičkom debljinom i optičkim karakteristikama takvim da obezbeđuju refleksiju ispod 0.8% sa obe površine stakala u celom spektru vidljive svetlosti.
Površinski sloj kod MC antirefleksa je hidrofobni sloj koji olakšava čišćenje sočiva i smanjuje zamagljivanje pri nepovoljnim atmosferskim uslovima.

Kojim korisnicima je antirefleks potreban?
Svima koji nose naočare, bez obzira da li se radi o deci ili starijim korisnicima, da li su namenjene za nošenje napolju ili u zatvorenom prostoru, za rad ili za daljinu jer antirefleks omogućava kvalitetniju sliku i smanjuje zamor očiju pri dugotrjnom radu.

Antirefleks je naročito potreban:
– korisnicima računara da bi tekst na ekranu videli jasnije i bez blještanja
– vozačima, a posebno onima koji često voze noću, jer smanjuje blještanje pri posmatranju dolazećeg svetla, i omogućava bolji kontrast slike
– svima koji rade pri uslovima slabog osvetljenja
– svima koji na fotografijama i TV snimcima žele da mesto naočara učine vidljivim svoje oči
– svima koji nose naočare sa visokim dioptrijama i višim indexom prelamanja.


logo