Muškarci i žene

Evolucija mozga odvijala se različito jer su oni većinom bili lovci, a one većinom sakupljačice…
Britanski naučnici objavili su kako su došli do zaključka da muškarci bolje vide i razlikuju udaljene predmete, dok žene bolje vide bliže objekte zbog diferencijacije u evoluciji mozga tokom lovačko-sakupljačkog načina života u davnoj prošlosti.

Muškarci i ženeTeorija je testirana na grupi od 48 muškaraca i žena koji su laserom označavali centar linije na papiru koji je postepeno udaljavan od njih. Kod rezultata se pokazalo kako su muškarci bili precizniji kada je papir bio na udaljenosti od 100 centimetara, a kod žena kada je bio na udaljenostima od 50 centimetara, odnosno ‘na dohvat ruku’, javlja PhysOrg.
“Dokazi o odvojenom procesuiranju bližih i daljih vizuelnih informacija u mozgu već postoje. Rezultati našeg istraživanja pokazuju kako se kod žena bolje razvio neuralni put za percepciju bližih, a kod muškaraca onaj za percepciju daljih objekata “, rekla je jedna od psihologa sa Hammersmith and West London Collegea gde su vršena testiranja čiji su rezultati objavljeni u British Journal of Psychology.

Psiholozi su složni oko zaključka kako je do razdvajanja vizuelne percepcije među polovima došlo zbog hiljadugodišnjih različitih načina života, odnosno podele rada između muškaraca i žena. Kao dominantne sakupljačice žene su morale razviti bolju percepciju za spretan rad u manjim i zatvorenijim prostorima dok su muškarci kao dominantni lovci bili primorani uočavati plen na većim udaljenostima u otvorenom prostoru, objasnili su naučnici.


logo