Slepilo nije konačno

Kao i svim drugim tkivima u telu, oku je potrebna zdravo snabdevanje krvlju kako bi moglo normalno funkcionisati. Ako su vene nerazvijene, teškoće s vidom ili čak slepilo mogu nastupiti. Međutim, stručnjaci su došli do novih saznanja koja mogu obrnuti ovaj proces.

Slepilo nije konačnoLekari su ustanovili kako određene ćelije mrežnjače miševa ne primaju dovoljne količine krvi, ali mogu preživeti nekoliko meseci i kasnije se u potpunosti oporaviti. Veruju kako se ova pojava može primeniti i na ljude. “Ovo je otkriće intrigantno. Ono upućuje kako neuroni u mrežnjači mogu preživeti dugo vremena, iako uopšte nisu funkcionisali neko vreme“, tvrdi profesor molekularne biologije i genetike Jeremy Nathans.

Ustanovili su kako tri gena regulišu dotok krvi u mrežnjaču. Mane bilo kojeg od njih uzrokuju probleme sa snabdevanjem mrežnjače i mogu dovesti do slepila. Miševi kojima je nedostajao jedan takav gen, Fz4, imali su slab dotok krvi u mrežnjaču i bili su slepi. Tim je takve mrežnjače “nahranio” kiseonikom i nutrijentima, tj. imitirao normalno snabdevanje krvlju i zaključio kako su rožnjače sposobne prepoznati svetlo i stvoriti signale slične onima koje stvara zdrava mrežnjača. Stručnjaci su ustanovili kako u nedostatku gena Fz4 mrežnjača dobija taman toliko kiseonika i nutrijenata kako bi njene ćelije mogle preživeti, ali ne i funkcionisati. “Ako je deo mrežnjače lišen normalnog dotoka krvi, onda ako u potpunosti ili delimično vratimo snabdevanje krvlju u taj deo možemo vratiti i neke funkcije vida“, optimističan je Nathans.


logo