Lek protiv slepila

Iz medicine sjajna vest o lečenju dosad neizlečivih bolesti matičnim ćelijama. U roku od šest godina slepilo će biti izlečivo.

Lek protiv slepila

Lek protiv slepila

Revolucionarni tretman dosad je testiran u Velikoj Britaniji na miševima i svinjama. Embrionalne matične ćelije naučnici popularno nazivaju ‘čarobnim semenom’. Razlog tome je što iz njih nastaje svih 220 vrsta tkiva. U Hrvatskoj svaka deseta osoba starija od 70 godina boluje od žute pege koja izaziva slepilo.

70-godišnjem Davorinu Gložiniću početkom godine dijagnostikovana je vlažna senilna makularna degeneracija ili bolest žute pege oka koja uzrokuje oštećenje vida. Bolest se kaže, razvila izrazito brzo. ‘Recimo, jedan pravougaoni oblik se deformiše pa se slika smanji pa slika potamni i onda me to zabrinulo‘, priseća se Davorin. ‘Pacijent tada najčešće vidi sliku na način da ne vidi sredinu slike, npr. ako gleda osobi u lice vidi siluetu glave, ali ne može videti oči, nos, usta‘, objašnjava oftamolog dr. Dražen Grgić.

Britanski naučnici smatraju da lek leži u embrionalnim matičnim stanicama. Prema njima, on bi u sledećih šest ili sedam godina bio u široj kliničkoj upotrebi. Operacija bi trajala od 45 minuta do jednog sata. Da su embrionalne matične ćelije čudotvorne slažu se i naši stručnjaci. ‘Embrionalne ćelije su stvarno izvor bar teoretski gledano mnogih, da ne kažem svih problema u degenerativnim procesima, znači u procesima koji oštećuju određena tkiva jer predstavljaju jednu neverovatnu mogućnost zamene određenog tkiva. To je možda revolucija isto kao kad se dogodila transplantacija‘, dodaje Grgić.

Naučnici veruju da bi se te ćelije mogle koristiti kao izvor tkiva i organa u transplantaciji, ali i kao potencijalna terapija u lečenju dijabetesa, srčanih obolenja, Parkinsonove i Alzheimerove.


logo