Šta je optometrija?

Šta je optometrija?
Optometrija je zanimanje već odavno poznato u Evropi i svetu. Na našim prostorima šira javnost još nije dovoljno upoznata sa tom granom zdravstva. Radi se o specijalizaciji čiji je glavni zadatak korekcija vida. Dakle, optometristi su stručnjaci školovani da bi izvršili pregled vida, otkrili razne abnormalnosti vida, te prepoznali moguće bolesti koje zahvataju oko ili vizuelni sistem čoveka. Obraćanje ovakvom stručnjaku svakako može biti potrebno i nadasve korisno.

Šta je optometrija?Kao i svako drugo zanimanje, optometrija se u raznim zemljama razlikuje po načinu školovanja i u praksi. U Srbiji je nedovoljno poznata i nije rešena još uvek zakonskim i podzakonski aktima kao ni to u čiju bi nadležnost ona podpadala, tj.pri kom bi ministarstvu odnosno agenciji ona bila podređena. Jedna je od tri discipline koje su uključene u brigu o vidu. Uz optometriste deluju oftalmolozi koji pružaju medicinsku pomoć, te optičari, koji osiguravaju optička pomagala kao što su naočare i kontaktna sočiva.

Koja je razlika između optometrista i oftalmologa?
Optometrist je kvalifikovan za izvršavanje pregleda vida i tretiranje stanja kao što su kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam. Osposobljen je za prepisivanje dioprijskih naočara, kontaktnih sočiva, vežbi za oči, te pomagala za vid. Upoznat je sa svim vrstama stakala za naočare i kontaktnih sočiva, te je osposobljen za pripremanje i izradu dioptrijskih naočara. Takođe prepoznaje bolesti i upale oka, kao što su; siva mrena, glaukom, konjuktivitis i druge. U slučaju kada je potrebno, uputi pacijenta oftalmologu za tretiranje tih stanja. Nema pravo operisati niti lečiti bolesno oko.

Oftalmolog je doktor koji pruža kompletnu brigu oka, uključujući pregled vida. Nije direktno povezan sa izradom dioptrijskih naočara, te obično ne daje savete oko odabira dioptrijskih stakala. Medicinski tretira sve bolesti oka i ozlede, te vrši hirurške zahvate istih.
Dakle, glavna razlika između optometrista i oftalmologa je u tome, što optometrist uz kvalitetnu kontrolu vida savetuje individualnog pacijenta kakvu vrstu dioptrijskih stakala odabrati, zavisno od njegovih potreba i predispozicija. Ali na drugu stranu ne leči i ne operiše bolesno oko, kao što je slučaj sa oftalmologom.

izvor: Optometrija.net – Portal za zdravlje očiju i vida


logo