Bioničko oko vraća vid

Čudesne Bioničko oko vraća vid , omogućava da slepi napokon vide uz pomoć mikročipa. Muškarci i žene uključeni u eksperiment prvi su put videli nečiji osmeh i svet oko sebe i mogli šetati bez psa vodiča.

Tokom eksperimentalnog testiranja bioničke oči su uspešno povratile vid slepima. Sićušni mikročip implantiran u zadnji deo oka omogućio je vid muškarcima i ženama koji su mislili da nikad neće videti, no sad mogu videti kazaljke na satu i prepoznati predmete oko sebe. Jedan muškarac je prvi put video svoju devojku, dok je drugi uspeo pročitati vlastito ime. Smatra se da bi izum mogao pomoći i nekima koji su slepi od rođenja.

Bioničko oko vraća vidStručnjaci kažu da bi sub-retinalni implantant mogao revolucionarizirati lečenje slepih slično kao što je veštačka pužnica promenila živote gluvih (nekim gluvima je delimično omogućio sluh). Novim izumom bi se prvo okoristili oni s Retinitis pigmentosom (RP), naslednom bolešću koja postepeno razara mrežnjaču na pozadini oka što dovodi do potpune, a do sad i neizlečivog, slepila. S vremenom bi se bioničko oko moglo koristiti za tretiranje sa starošću povezanim degeneracijama oka, najčešćim uzrokom slepila kod starijih.

Bioničko oko je izum nemačke firme Retina Implant AG, a sadrži vrlo sitni mikročip – 3mm X 3mm – na kojem se nalazi 1.500 senzora za svetlost koji nadoknađuju one izgubljene na mrežnjači.

Dr. Eberhart Zrenner, osnivač Retina Implants kaže da je jedanpacijent prvi put video svoju devojku, drugi suncokret u vrtu, dok je jedan od njih bio oduševljen gledajući insekte na travi. Osim mobilnosti pacijenti su s vidom dobili i zadovoljstvo zbog viđenih sitnica. Iako ovo nije prvi pokušaj implantacije bioničkih očiju za slepe u prethodnim slučajevima pacijent je bio opterećen velikim brojem priključaka poput kamere na crnim naočarima. “Nivo vraćenog vida je rudimentaran, ali mi ovde govorimo o ljudima koji su bili sasvim slepi, a sad vide dovoljno dobro da šetaju bez pomoći psa vodiča,” rekao je dr. Eberhart Zrenner.

Cena uređaja kreće se od 20.000 do 45.000 britanskih funti po paru očiju, uz kojeg će slepi dobiti i treniranog psa vodiča.

Međutim, bioničke oči ne mogu pomoći svim slepima, a trebaće još dodatnog prilagođavanja da bi postale masovno dostupne, možda nekoliko godina, objasnili su iz firme Retina Implants.


logo