UV filter u sočivima

Kontaktna sočiva koja potamne kada su izložene ultraljubičastom svetlu razvijena su od strane istraživača u Singapuru.

UV filter u sočivimaSočiva sadrže fotohromatska bojila (UV filter u sočivima )  koja reaguju na sunčevu svetlost i postaju tamnija kako bi zaštitila nosioce sočiva od UV zraka. Naučnici na Institutu za bio-inženjering i nanotehnologiju (IBN) razvili su sočiva pomoću polimera sa „ispletenom mrežom tunela nano-veličine – izvestio je Technology Review. Tuneli se potom ispunjavaju fotohromatskim bojama. Bojila, koja se takođe koriste kod sunčanih naočara, sadrže molekule koji menjaju oblik pri UV svetlu, omogućavajući da se UV zraci apsorbuju.

Ako je polimer previše krut, boja se zaglavi i ne može promeniti oblik“, objasnio je Edwin Chow, vođa tima i viši naučni istraživač na Institutu. “Ova struktura pora i polimera daje najbolje okruženje da boje reaguju brzo.”

Jackie Ying, direktor IBN i jedan od kreatora sočiva, tvrdi da nova tehnologija radi brže nego prelazne sunčane naočare koje su trenutno dostupne potrošačima. Nova sočiva su deo šireg istraživačkog projekta koji sprovodi IBN za razvoj novih materijala za kontaktna sočiva koja mogu ispuštati lekove i dijagnostikovati bolesti.


logo