Teleskopski optički umetak

Teleskopski optički umetakAmerička savezna uprava za lekove (FDA) posle pet godina ispitivanja delovanja na kontrolnoj grupi dobrovoljaca odobrila je firmi VisionCare upotrebu teleskopskog optičkog umetka u oko osobama koje su potpuno izgubile vid od staračke degeneracije makule, mrežnjače sa čulom vida. Ta bolest počinje u središnjem području mrežnjače, kad se gubi oštrina središta slike, dok periferni vid ostaje srazmerno neoštećen.

Staračka degeneracija oka
Staračka degeneracija zahvata otprilike 10 posto stanovništva od 66 do 74 godine i do 30 posto kod stanovništva od 74 do 85 godina. Teleskopski umetak – koji od sada firma VisionCare proizvodi pod imenom Centra Sight – optički je instrument koji se ugrađuje u oko, a vid vraća tako da sliku projektuje na zdravi dio mrežnjače. Razvila ga je dr. Kathryn Colby s Medicinskoga fakulteta na univerzitetu Harvard i Klinici za bolesti oka i uha Massachusetts. Ugradivi teleskop je zapravo galileov sistem sočiva promera 3,6 milimetara dug 4,4 milimetra. Rezultati kliničkih istraživanja Kathryn Colby kod 206 pacijenata koji su gotovo potpuno izgubili vid je da se kod njih 67 posto vid najvećim delom vratio.

Operacija ugrađivanja u modernim oftalmološkim operativnim uslovima traje oko 35 minuta, nakon toga slede terapija i rehabilitacija u trajanju od tri meseca.
Izvorni rad autorke može se naći u časopisu Archives of Ophthalmology iz 2007. godine.


logo