Sočiva iz budućnosti

Sočiva iz budućnosti
socivaizbuducnosti

Stvoren je i radni prototip antene koja se ugrađuje u sočiva i crpi energiju potrebnu za rad sočiva iz radio frekvencija.
Tim istraživača sa poznatog američkog
univerziteta ”Washington” stvorio je kontaktna sočiva sastavljena od funkcionalnih strujnih krugova i LED dioda. Ta bi se sočiva mogla koristiti kao virtualni prikaz za pilote i projektante kompjuterskih igara te kao teleskopski pogled za vojnike. Stvoren je i radni prototip antene koja se ugrađuje u sočiva i crpi energiju potrebnu za rad sočiva iz radio frekvencija. Sledeći korak istraživačima će biti napraviti verziju koja može prikazati nekoliko pixela, a zatim i testiranje na čoveku. Tim upotrebljava tehniku pod nazivom self-assembly za proizvodnju sočiva, koje na sebi imaju mikroskopske komponente koje automatski prianjaju na unapred predviđena receptorska mesta. Oblik svake komponente određuje gde će prionuti.

Postoji još mnogo prostora za istraživanja”, rekao je Babak Parviz, docent elektroinženjerstva na pomenutom univerzitetu. ”Možete pustiti maštu da divlja

 

Kao odgovor na ova istraživanja, na tržištu se već pojavljuju sočiva iz višeg segmenta koja su posebno prilagođena aktivnim životnim stilovima, mada je malo verovatno da ona mogu značajno da promene doživljaj pacijenata, budući da se tehnološki ne razlikuju mnogo od svih drugih sočiva koja su ispitanici u istraživanju koristili. Ipak, možemo biti sigurni da će proizvođači dodatno da se fokusiraju na ovaj cilj, kako bi bar deo sočiva u budućnosti imao stopostotnu efikasnost i udobnost. Čak i ako nije moguće dovesti sve korisnike u situaciju da prijavljuju odstutstvo bilo kakvih problema, neposredan zadatak za proizvođače je da onih 41% korisnka koji prijavljuju ozbiljnije pogoršanje tokom dana prevedu u druge dve kategorije, tj. korisnike koji primećuju samo minimalne promene, kao što je slučaj sa poslednje dve grupe u istraživanju.

socivaizbuducnostisocivaizbuducnosti

 


logo