Sintetička sočiva

Naučnici tvrde da bi sintetička sočiva mogla biti sigurniji način ispravljanja kratkovidosti nego što je to ispravljanje laserom.

Sintetička sočivaAllon Barsam, lekar iz britanske državne bolnice za oči Moorfields Eye Hospital u Londonu, proveo je Cochrane sistematsku analizu objavljenih radova koji se bave ispitivanjem tačnosti i sigurnosti obe terapijske metode. Cochrane Collaboration je neprofitna međunarodna organizacija koja se bavi promovisanje medicine zasnovane na dokazima, a članovi te organizacije na temelju objedinjavanja ranije sprovedenih ispitivanja daju odgovor na neko medicinsko pitanje.
Laserske operacije često se koriste za ispravljnje vida kod kratkovidih ljudi, no sve veći broj oftalmologa prepoznaje moguće prednosti upotrebe fakičnih intraokularnih sočiva.

Dok se laserskom operacijom pomeraju delovi rožnice kako bi se izmenio put kojim svetlost ulazi u oko, novim metodom isti učinak postiže se zahvaljujući ugradnji sintetičkih sočiva ispred našeg vlastitog sočiva. Naučnici su analizirali podatke prikupljene u tri ispitivanja koja su tražila razlike između ova dva terapijska postupka, a u kojima je bilo lečeno ukupno 228 očiju. Godinu dana nakon operacije oba postupka rezultirala su otprilike istim brojem ljudi sa savršenim vidom. Ali, pacijenti koji su bili podvrgnuti ugradnji sintetičkih sočiva imali su jasniji vid i bolji kontrast, a bili su i zadovoljniji sprovedenim terapijskim postupkom.

Naše otkriće pokazuje da je ugradnja fakičnih intraokularnih sočiva kod pacijenata sa umerenom kratkovidnošću sigurniji način ispravljanja vida nego lasersko ispravljanje“, objasnio je autor ove analize.

Intraokularna sočiva često se upotrebljavaju i za lečenje katarakte, bolesti u kojoj očna sočiva postaju zamagljena, a vid je smanjen.


logo