Pametne naočare

Nove high-tech naočare prate vaš pogled i daju vam prikaz informacija o onome što gledate, što bi običnu šetnju niz ulicu moglo učiniti puno zanimljivijom.

Istraživači u Finskoj su napravili prototip naočara koje se spoje na mali ručni računar i uzimaju podatke iz baze podataka. “Naočare prepoznaju ljude i neke predmete koje vidite, i nude vam, ako ste zainteresovani, više informacija o njima“, rekao je koautor studije Samuel Kaski, direktor Helsinškog Zavoda za informacione tehnologije pri Univerzitetu Aalto. “Podaci se prikazuju na unutarnjoj strani sočiva, ali na takav način da se čini kao da su vani u stvarnom svetu.

Naučnici predviđaju buduće verzije ovih naočara koje će se moći sinhronizovati s bežičnim internetom za prijem informacija. Pametne naočare bi uvećavale predmete i ljude u okruženju nosioca, i koristile bi softver veštačke inteligencije kako bi shvatile njihovu važnost za nosioca naočara. Iskustvo bi bilo kao pretraživanje interneta bez upisivanja pitanja.

Ovo otvara vrata nekim zanimljivim mogućnostima: Na primer, možete pronaći informacije o nekome koga vidite po prvi put ili proučiti sastojke određene hrane u trgovini samim gledanjem u nju. Nakon što je informacija preuzeta, prikazuje se na malenom, transparentnom ekranu koji se nalazi blizu očiju osobe koja nosi naočare. Tekst i slike kao da lebde iznad ili u blizini objekata koje nosioc gleda.

U stvarnom i virtualnom svetu ovo se zove proširena stvarnost, a neke aplikacije na pametnim mobilnim telefonima već mogu pružiti slabiju verziju ovoga.
Kaski optimistično tvrdi da će high-tech stakla njegovog tima biti komercijalno dostupna u pet do 10 godina. Zajedno sa svojim kolegama, Kaski će pojasniti njihovo otkriće u nadolazećem broju časopisa Virtual Reality.


logo