Naočare sa podacima

Naočare koje mogu očitavati tačku gledanja iz inženjerovih očiju dok on posmatra detalje na planovima izgradnje. CMOS čip sa praćenjem oka u mikro-ekranu to omogućuje. Naočare su povezane sa PDA, prikazom podataka i odgovorima na naredbe.

Za dizajnere automobila, tajne agente u filmovima i pilote mlaznjaka-lovaca, naočare sa bazom podataka – tzv. LCD ekrani za postavljanje na glavu (HMD) – su predmet iz svakodnevice. Oni ili transportuju nosioca u virtualne svetove ili opskrbljuju korisnika sa podacima iz realnog okruženja. Trenutno ti uređaji mogu samo prikazivati podatke. “Želimo učiniti naočare dvosmernim i interaktivnim, tako da otvorimo nova područja primene“, kaže dr. Michael Scholles, direktor poslovne jedinice na Fraunhoferovom institutu za fotoničke Mikrosisteme IPMS u Drezdenu. Grupa naučnika na IPMS-u radi na uređaju koji uključuje praćenje oka – korisnici mogu uticati na prezentovan sadržaj pomerajući oči ili usmeravanjem na određene tačke na slici. Bez potrebe da koristi bilo koji drugi uređaj za komandu, nosilac može prikazati novi sadržaj, listati kroz meni ili pomerati elemente slike. Scholles veruje da će dvosmerne naočare sa podacima ostvariti prednost gde god ljudima trebaju dodatne informacije ili konsultacije ali nemaju slobodne ruke za korišćenje tastature ili miša. Istraživači iz Drezdena su integrisali njihov sistem za praćenje oka i za reprodukciju slike na CMOS čip. To čini HMD malenim, laganim, jednostavnim za izradu i jeftinim.

Čip dimenzija 19.3x 17 milimetara je smešten na prototip naočara iza zgloba na slepoočnici. Iz slepoočnice je slika na mikro-ekranu projektovana na mrežnjaču korisnika tako da izgleda kao da se gleda sa udaljenosti od oko jedan metar. Slika se mora zamračiti ambijentalnom svetlošću što omogućuje da se podaci mogu jasno videti bez obzira na promenjive i visoko kontrastne pozadine. Iz tog razloga naučnici na istraživanju koriste OLED, organske diode koje emituju svetlost, za izradu mikro-ekrana posebno visoke osvetljenosti.

U industriji i na medicinskom polju, interaktivne naočare sa podacima bi mogle omogućiti da se brojni zadaci izvrše jednostavnije, uspešnije i preciznije. Mogući su mnogi scenariji, uključujući podatke pacijentovih vitalnih funkcija, MRT-a i rendgenske slike pri operaciji, konstrukcijske skice za inženjera građevine i instalacijska uputstva za tehničare. Neki korisnici su već isprobali konvencionalne HMD, ali rezultati nisu bili vrlo impresivni. U većini slučajeva se tvrdilo da su preskupe, preteške, previše nezgrapne i ne baš ergonomske. “Sada smo savladali ove prepreke,” kaže Scholles. Sa svojim kolegama iz tima i sa drugih Fraunhofer instituta on već radi na sledećoj fazi razvoja dvosmernih naočara.


logo