Navikavanje na progresivne naočare

Navikavanje na progresivne naočare

progresivne naočare

Period adaptacije
 
Kada dođe do promene dioptrije ili nastanka nove, i počnete da nosite nove (prve)naočare, vaš mozak treba da se navikne na nova sočiva/stakla. Period adaptacije na progresivne (multifokalne) naočare može da varira od jednog dana do tri nedelje, i na to utiče nekoliko faktora:
dioptrija – za blizinu i daljinu
da li su ovo prve progresivne naočare ili ste ih nosili i ranije
U slučaju problema, ne oklevajte da kontaktirate svog optičara i/ili oftalmologa.
 
Kako funkcionišu progresivna stakla?

progresivne naočare

Progresivne naočare su najnaprednije optičko pomagalo današnjice. Omogućavaju jasan vid ka svim udaljenostima – blizina, srednja distanca i daljina. Na taj način menjaju tri para naočara – samo jednim parom.
 
Gledanje na daljinu
 
Kada koristimo distancu za daljinu gledamo kroz gornji deo stakala/sočiva – na taj način vidimo sve predmete na većoj udaljenosti (bioskop, tv, semafor, putokaz i slično).
Savet: okrećite ne samo oči, već i glavu u smeru gde zelite da gledate.
 
Srednja distanca
 
Ova distanca idealna je za one koji dosta rade za računarom. Omogućava jasno gledanje kroz srednji deo stakla/sočiva. Širina ovog kanala zavisi od generacije multifokalnog sočiva. Naime, starije generacije imaju nešto uzi ovaj kanal, dok novije generacije imaju dosta širi kanal, pa je samim tim i gledanje u računar dosta komfornije.
 
Blizina – čitanje

Deo u donjem delu sočiva je namenjen uglavnom za čitanje i gledanje predmeta na blizinu. U ovom delu, dioptrija je najveća. Omogućava jasan, udoban vid i široko vidno polje.
Nakon četrdeset pete godine, dioptrija za blizinu je gotovo neizbežna, pa je ovo polje kod progresivnih naočara i najveće.
Savet: drzite materijal (mobilni telefon, knjigu…) na 30-40cm od očiju, na taj način ćete najbolje iskoristiti deo za čitanje.
 
Periferni delovi
 
Periferni delovi na multifokalnim naočarima su neizbezni. Nalaze se na ivicama sočiva i predstavljaju nejasan deo, kroz koji se ne gleda. U početku Vam moze biti čudno i neobično, ali uz korišćenje svih saveta, jako se brzo adaptirate.

 
Posebni saveti za hodanje po stepenicama
 
Gledajte kroz gornji deo sočiva i spustite bradu prema grudima. Osigurajte da gledate prema svakoj stepenici pre nego zagazite. Koristite rukohvate, posebno na početku. Vrlo brzo ćete dobiti prirodan osećaj hodanja po stepenicama.
   
Čitanje iznad visine očiju
 
Svaki put kada želite da gledate nešto na blizu, ali više od nivoa oka, osigurajte da ste podigli bradu dovoljno visoko dok ne pronađete najoštriju tačku fokusa. Gledaćete kroz srednji ili donji deo sočiva, u zavisnost od toga koliko ste udaljeni od predmeta.
 
Adaptacija na nove naočare 
 
Biće potrebno određeno vreme da se naviknete na nove naočare koje su posebno kreirane kako bi period za adaptaciju bio što je moguće kraći. Pratite dole navedena uputstva za još kraći proces prilagođavanja.
Nosite nove naočare što češće. Stavljanje i skidanje usporiće period prilagođavanja. Posebno u prvim nedeljama važno je da ih nosite celi dan.
Nemojte nositi stare naočare. Oči će se stalno morati refokusirati što će izazvati zamor.
Uvek pomerajte glavu u smeru gledanja, ne pomerajte samo oči.
Ukoliko se ne osećate ugodno i osećate glavobolje posle 2-4 nedelja nošenja, posetite optičara/oftalmologa i posavetujte se s njim.

 


logo