Naočare za čitanje

Naočare za čitanje

 

 

Zašto su nam potrebne naočare za čitanje?

Naočare za čitanje nam najčešće postaju potreba nakon 40 godine. Tada se najčešće javlja takozvana staračka dalekovidost (presbiopija). Ovo je normalno, fiziološko stanje koje nastaje zbog starenja sočiva u oku. Sočivo gubi elastičnost pa se javlja I problem fokusiranja objekata na blizinu.

Prvi simptomi

Zamućen I nejasan vid prilikom rada na blizu jesu prvi simptomi kada ćete shvatiti da su Vam za normalno funkcionisanje neophodne naočare za čitanje (naočare za blizinu).

Takođe, mogu se javiti I glavobolje, zamor , udaljavanje teksta, potreba za jačim osvetljenjem I slično.

Pre svega, potrebno je da zakažete oftalmološki pregled. Najčešće u ovim slučajevima širenje zenica nije neophodno. Na oftalmološkom pregledu oftalmolog će izvršiti pregled prednjeg segmenta oka, pregled očnog dna, i proveriti vidnu oštrinu. Tada se određuje dioptrija. Nakon 40 godine takođe savetujemo I merenje očnog pritiska.

Kompletan oftalmološki pregled daće Vam kompletnu sliku o stanju Vašeg oka, kao I potrebne savete od strane oftalmologa.

U Očnoj kući Lensoptic Vam je dostupan vrhunski tim stručnjaka – oftalmologa, a takođe, nakon izvršenog oftalmološkog preglegleda možete pogledati dostupne dioptrijske okvire I dioptrijsu plastiku.

Prateći sledeći link pogledajte dioptrijske okvira putem naše online prodavnice

Ukoliko pored dioptrije za blizinu, imate I za daljinu, oftalmolog Vam može posavetovati I bifokalne ili multifokalne naočare. Niame, kada su u pitanju bifokalne naočare – u jednom paru imate I dioptriju za blizinu I daljinu. Multifokalne obezbeđuju jasan vid ka svim udaljenostima (blizina, srednja distanca I daljina).

Naočare za čitanje nosite samo pri radu na blizu, ne čitavog dana. Dok čitate, koristite mobilni telefon ili obavljate neku aktivnost gde je bitan jasan rad na blizinu

Kada birate dioptrijski ram, naš savet je da ram bude nešto mannji, može biti I plastični I metalni. Takođe, dobro je da imate osnovne slojeve zaštite (sloj protiv magljenja, grebanja, masnih otisaka prstiju, antireflex) , a ukoliko provodite dosta vremena za mobilnim telefonom ili računarom, savetujemo I zaštitu od štetnog zračenja računara.

Dobro nam došli!


logo