MItovi i činjenice o očima

Mitovi i činjenice o očima

 

 

Danas ćemo pokušati da razjasnimo neke mitove, ali i činjenice o očima koje su poznate gotovo svima. Da li zračenje kompjutera oštećuje vid? Koliko naočare za sunce zaista štite naše oči? Koliko često je zaista potrebno dolaziti kod oftalmologa?

  1. Gledanje u monitor (ekran) oštećuje oči – sigurno ste od svojih roditelja bar jednom čuli kako ne biste trebali blizu televizora da sedite kako ne biste pokvarili vid. Danas to isto čujemo kada su u pitanju računari ili mobilni telefoni, tableti.. Zagledanje u ekran zapravo ne oštećuje oči. Naime, dugoročno izlaganje računaru moze prouzrokovati zamor očiju, peckanje, osećaj suvog oka ili slično, ali neće oštetiti Vaše oči. Naravno, ukoliko već imate određenu dioptriju, a pri dugoročnom radu za računarom ne koristite adekvatnu zaštitu ( ) moze doći do povećanja dioptrije brze nego što bi inače, odnosno ako ne nosite nikakve naočare, moze nastati dioptrija za rad na blizinu. Najbolje bi bilo da se pridrzavate pravila 20-20-20 – nakon provedenih 20 min za računarom, gledajte na 20 metara od sebe, bar 20 sekundi.
  2. Jedenje šargarepe će Vam poboljšati vid – Šargarepa je bogata beta karotenom koji se u našem organizmu pretvara u Vitamin A (poznat i kao mreznjača). I ako je ovaj vitamin jako vazan kada su u pitanju naše oči, on ne moze popraviti loš vid. Redovnim uzimanjem ovog vitamina mozete odrzavati zdravlje Vaših očiju i, a takodje, dobra je prevencija od rizika nastanka očnih bolesti.
  3. Sunčane naočare potpuno štite Vaše oči od sunca – To nije potpuno tačno. Isključivo sunčane naočare koje imaju 100% UV zaštitu mogu da zaštite Vaše oči od ovog zračenja. Dakle, obojena stakla koja nemaju UV zaštitu Vas ne mogu zaštiti od sunca.
  4. Očni pregledi su neophodni tek kada primetite neki problem – Redovne posete očnom lekaru nisu samo za one koji imaju loš vid. Pregled očiju je veoma vazan deo ukupnog zdravlja. Bolesti poput glaukoma mogu nastati i pre prvih simptoma, i oštetiti očni zivac, zato je preventiva od izuzetnog značaja. Kontrole očiju savetujemo na svake 2 godine ukoliko nemate nikakvih očnih problema. Naravno, ukoliko imate propisanu terapiju ili nosite neko optičko pomagalo, kontrole su češće, u dogovoru sa oftalmologom.

 

Različite mitove o očima mozemo čuti svakodnevno, ali ne mora da znači da su svi istiniti, mi smo tu da Vam otkrijemo prave činjenice o očima. 

Vaš Lensoptic!

Dodatne informacije : 0113236029


logo