Miopija (kratkovidost)

Miopija – saveti

 

miopija

 

Miopija (kratkovidost) je danas jedan od najčešćih uzročnika oštećenja vida, koji nastaje pre četrdesete godine. Naime, mnoga istrazivanja pokazuju da poslednjih godina dolazi do naglog rasta ljudi koji imaju miopiju.

Simptomi miopije

Ukoliko ste kratkovidi, imaćete poteškoća da vidite na primer putokaze ili različite druge udaljene predmete. Međutim, dobro ćete videti predmete na blizinu – čitanje, korišćenje mobilnog telefona, tableta i slično, neće predstavljati problem.

Ostali simptomi koji ukazuju na miopiju jesu škiljenje, naprezanje očiju i glavobolja. Ukoliko već nosite naočare, a javljaju se ovakvi simptomi, savetujemo da posetite oftalmologa, kako bi se proverila dioptrija i pripisala odgovarajuća.

Miopija se najčešće  javlja već u detinjstvu, a ukoliko su je vaši roditelji imali (ili bar jedno od njih), veće su šanse da i sami imate miopiju. U većini slučajeva, dioptrija se stabilizuje u mladjim godinama, ali postoje i slučajevi kada ona nastavlja da raste. U konsultaciji sa oftalmologom, dogovorićete najbolji način za korigovanje iste.

Kako lečimo kratkovidost?

Kratkovidost mozemo ispraviti nošenjem odgovarajućih naočara, kontaktnih sočiva, ali i refraktivnom hirurgijom. U zavisnosti od stepena miopije, postoji mogućnost da ćete naočare/sočiva nositi samo u određenim situacijama : voznja, gledanje filma, ili kada Vam je potrebno jasno gledanje na daljinu. Naravno, postoje i slučajevi kada se nošenje korektivnih sočiva savetuju tokom čitavog dana.

Miopiju mozete drzati pod kontrolom ukoliko pratite savete oftalmologa i redovno nosite svoje naočare ili sočiva. Ovo je naročito bitno kod dece.

Ne zaboravite da na vreme dijagnostikovana očna oboljenja se lakše mogu korigovati.

Oftalmološke preglede u našoj ordinaciji obavlja oftalmolog uz prisustvo medicinske sestre.

Zakazivanje pregleda : 0113236029

Dobro nam došli!


logo