Miopija – kako uporiti njeno napredovanje?

Miopija – kako usporiti njeno napredovanje?

 

miopija

 

Miopija, koja je poznata kao kratkovidost, sve je veći problem. Naime, neke studije su pokazale da će miopija pogoditi skoro polovinu svetske populacije do 2050te godine.  Miopija najčešće počinje u detinjstvu (ili tada primetimo prve simptome), I javlja se kao zamućenje vida na daljinu. Najčešće već u samom početku školovanja, kada dete ne moze lepo da vidi tablu u školi I slično. Ovo stanje oka najčešće napreduje, kako dete raste. Srećom, neke nove studije su pokazale da promene nekih zivotnih navika mogu značajno uticati na usporavanje rasta miopije.

  1. Smanjite korišćenje uredjaja koji emituju plavu svetlost ( računar, mobilni telefon, tablet…) – Naime, podaci iz 145 studija pokazali su da je miopija često posledica načina zivota. Današnja omladina provodi dosta vremena obavljajući aktivnosti koje su vezane za rad na blizu, što uzrokuje stvaranje kratkovidosti. Ukoliko bar za 30% smanjite korišćenje gore pomenutih uredjaja, mozete zaštiti Vaše oko od nastajanja ili usporiti napredovanje kratkovidosti.
  2. Gledajte u daljinu – Danas, deca više nego ranije vreme provode u zatvorenom prostoru, pa iz tog razloga se najviše koristi vid na blizinu ili srednju distancu. Studije pokazuju da povećana aktivnost na otvorenom prostoru usporava pojavu miopije za 11-34% . Komponente sunčeve svetlosti emituju vitamin D koji je jako vazan za zdravlje naših očiju, I na taj način direktno utičemo na zdravlje oka.
  3. Razgovarajte sa svojim oftalmologom o načinu lečenja miopije – redovno nošenje naočara ili kontaktnih sočiva u većini slučajeva samo pomazu deci da vide bolje, ali optička korekcija u ovom slučaju ne umanjuje mogućnost razvijanja veće dioptrije. Medjutim, neke vrste kontaktnih sočiva mogu usporiti rast dioptrije, što je jako vazno za naše mališane. Ukoliko se sa oftalmologom posavetujete na vreme, dioptrija će sporije rasti.

 

 

Ne mozemo promeniti gene, ali mozemo bar donekle promeniti zivotne navike kako bismo poboljšali zdravlje naših očiju.

 

Konsultacije mozete zakazati na 011/3236029

 

Dobro nam došli!


logo