Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koje oči mogu apsorbovati , što za učinak ima zaštitu očiju od nekih bolesti, kažu istraživači. Istraživači kažu da sastojci koji se nalaze u zelenom čaju a odgovorni su za njegove mnoge zdravstvene prednosti su u stanju penetrirati u tkivo očiju i imati antioksidativno delovanje.

Zeleni čaj je smatrano da ima niz zdravstvenih koristi, kao što su borba protiv bolesti srca i raka, zahvaljujući njegovoj visokoj koncentraciji antioksidanata koji se bore protiv bolesti, a nazivaju se katehini.

Istraživači kažu da su katehini među brojnim antioksidansima, uključujući vitamin C, vitamin E, lutein i zeaxanthin, za koje se veruje da mogu zaštititi osetljivo tkivo oka od glaukoma i drugih bolesti oka. Ali sve do sada nije bilo poznato da li su katehini u zelenom čaju sposobni da se apsorbuju u tkivo oka.

Još jedna zdravstvena korist zelenog čaja
U istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, naučnici su hranili laboratorijske pacove ekstraktom zelenog čaja, a zatim analizirali tkivo njihovih očiju.
Rezultati su pokazali da su različiti delovi oka apsorbovali različite količine katehina. Područje s najvišom koncentracijom katehina je mrežnjača (retina), tkivo osetljivo na svetlo na zadnjem delu oka. Područje sa najmanjom apsorpcijom katehina je rožnjača, tj. vanjski sloj oka.
Studija je takođe pokazala da je antioksidativno delovanje trajalo do 20 sati nakon ispijanja ekstrakta zelenog čaja.

Istraživač Kai Na Chu sa odela oftalmologije i vizualnih nauka na Kineskom Univerzitetu u Hong Kongu I njegovi kolege kažu da njihovi nalazi sugerišu da ispijanje zelenog čaja ima koristi u zaštiti očiju od bolesti. U daljim studijama, međutim, biće potrebno da se potvrdi zaštitni učinak kod ljudi.


logo