Borovnice prijaju očima

Uzimajući zalihe borovnice u vreme Drugog svetskog rata, britanski piloti RAF aviona su zaključili kako se njihov noćni vid znatno poboljšao. Naučni interes za takvim biljnim lekovima se povećao i danas je poznato da je borovnica najpopularniji biljni lek za niz očnih bolesti…

Istraživanjima je utvrđeno da se borovnica smatra uspešnim biljnim lekom za noćno slepilo zbog toga što pomaže mrežnjaču tj. deo oka osetljiv na svetlo, da se prilagođava tami i svetlosti. Dodatna istraživanja su otkrila glavni hemijski sastojak borovnice koji se zove antocijanozid i pojačava pigment mrežnjače što omogućava oku da podnosi svetlo. On funkcioniše tako da jača kapilare koji su očne vene i pomaže u prenosu kiseonika kojeg krv dovodi do očiju. To bi moglo sprečiti i lečiti degenerativne bolesti mrežnjače.

I mrena i makularna degeneracija se uspešno leče upotrebom sastojaka borovnice. Mrene uzrokuju nedostatak transparentnosti sočiva oka, a “makularna degeneracija” je zapravo poremećaj koji pogađa središnji deo mrežnjače.

Ako neko boluje od dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, onda je preporučivo da on ili ona uzimaju biljne sastojke borovnice, jer Borovnice prijaju očima i time mogli smanjiti štetu na mrežnjači.

Glaukom nije ništa drugo nego bolest koja je uzrokovana ekstremnim pritiskom u očima i to se takođe može izbeći i lečiti koristeći ovaj bobičasti biljni lek. Funkcioniše tako da pojačava proizvodnju kolagena. To je zapravo protein koji čini okosnicu vezivnog tkiva u telu.

Sastojci borovnice će pružiti olakšanje onim ženama koje boluju od proširenih vena, jer oni leče kao i što ojačavaju slabe vene.


logo