Žmurenje i treptanje

Žmurenje u kompjuterski ekran smanjuje učestalost treptanja te može dovesti do suvih i nadraženih očiju; rezultati su to istraživanja iz 2005 godine…

Žmurimo kako bi fokusirali naše oči i tako dobili bolju sliku onoga što gledamo. Ali čak i mala količina žmurenja smanjuje broj naših treptaja upola, od 15 treptanja u minutu do 7,5, istraživanje je pokazalo. Što su ispitani više žmurili, manje su treptali. Što su manje treptaili, više su ih oči bolele ili nadraživale, te postajale suve.

Treptanje vlaži oči. Dakle, ako vaš posao zahteva puno čitanja ili drugog vizuelno intenzivnog rada, moguće je da trepćete u mnogo manjoj meri nego što je normalno, što može izazvati naprezanje očiju i sindrom suvog oka “, izjavio je James Sheedy, voditelj istraživanja i profesor optometrije na Ohio Državnom Univerzitetu.

Suvo oka se obično leči kapima za oči (koje se mogu kupiti bez recepta) i retko oslabljuje vid, tvrde Sheedy i njegovi kolege.

Istraživači su zamolili 10 studenata sa univerziteta da žmure u različitim trajanjima dok gledaju u računar. Svi učesnici su imali 20/20 vid na oba oka. Njihova količina žmurenja je merena i njihovo treptanje je snimano. Rezultati su detaljno opisani u izdanju časopisa Optometry and Vision Science.Studija je finansirana od strane Microsofta, ali naučnici nemaju nikakvu saradnju sa korporacijom izvan ovog istraživanja.


logo