Povezanost vida i sluha

Povezanost vida i sluha :

Ljudski mozak može isključiti centar za vid kako bi istovremeno pojačao aktivnost centra za slušanje, rekli su stručnjaci na osnovu rezultata istraživanja sprovedenog na 20 profesionalnih muzičara i 20 osoba koje se ne bave muzikom.

126Istraživanje je pokazalo da i profesionalni dirigenti, ali i oni koji to nisu, isključuju aktivnost vizuelnog centra u mozgu kako bi pojačali aktivnost auditivnog centra, a što je utvrđeno skeniranjem. Od ispitanika se tražilo da poslušaju dva različita muzička tona odsvirana u razmaku od nekoliko hiljadinki sekundi i zatim identifikuju koji je od njih odsviran prvi. Funkcionalnom magnetnom rezonancom naučnici su merili promene u aktivnosti mozga na osnovu krvnog pritiska u različitim područjima mozga i skeniranjem utvrdili da sa porastom aktivnosti slušanja u očekivanom centru mozga za slušanje istovremeno opada aktivnost u centru za vid. Ali kako su zadaci postajali složeniji i teži, promene su postale sve manje uočljive kod profesionalnih muzičara, a sve uočljivije kod običnih ljudi koji su, nastojeći se koncentrisati, sve više isključivali aktivnost vizualnog centra i sve snažnije uključivali auditivni centar. Dirigenti ipak nisu u toj meri isključivali mozak jer su im godine obuke obezbedile znatnu prednost u mozgu.

“Već je pre utvrđeno da su različiti delovi mozga uključeni pri gledanju, odnosno pri slušanju”, rekao je voditelj istraživanja, dr. Jonathan Burdette i opisao to ovako “Zamislite da slušate nekoga ko govori u tihoj prostoriji, a zatim zamislite taj isti govor u bučnoj prostoriji i uočićete da niste videli mnogo od onoga što se dešavalo u bučnoj prostoriji. To je otprilike kao kada zatvarate oči dok slušate muziku”, podsetio je Burdette.

Istraživanje je sproveo univerzitet u Severnoj Karolini (Wake Forest University Baptist Medical Center) na skupu od 40 osoba u dobu od 28 do 40 godina, a rezultate je predstavilo Društvo neurologa na konferenciji.


logo