Opažanje

Iako toga nisu svesni, ljudi opažaju stvari onako kako ih žele videti, dokazuje novo istraživanje…

Postoji stara hipoteza u psihologiji da želje, nadanja i očekivanja mogu uticati na ono što određene osobe vide“, rekao je David Dunning, psiholog sa univerziteta u Cornellu i koautor istraživanja. “Ova teorija postoji već oko 40 godina, iako bez ikakvih argumentovanih dokaza. Odlučili smo ponovno testirati ono što se nagađalo.

U pet odvojenih testova koje su izveli Dunning i apsolvent Emily Balcetis, 412 volontera iz Cornella je sudelovalo u istraživanju gde su im prezentovane dvosmislene slike koje se mogu interpretirati kao dve različite figure, na primer ili konjska glava ili telo foke. Rečeno im je da će im biti dodeljen test ukusa ili sveže istisnutog soka od narandže ili želatinaste, grudičaste i prilično neprivlačne kaše od povrća, zavisno od toga da li su videli životinju sa farme ili stvorenje iz mora. Mnogo češće su učesnici odabrali lik koji će ih dovesti do soka.

Trik za davanje značenja istraživanju je osiguravanje da volonteri nisu znali šta se događa, rekao je Dunning, kako studenti sa Cornella, relativno visokog IQ-a, ne bi varali.

Figure koje smo koristili su zaista izabrane tako da smo znali da nas volonteri ne lažu ili pokušavaju prevariti.“ rekao je Dunning za LiveScience. „Takođe smo pratili automatske, nesvesne pokrete oka koji su izvan njihove kontrole.” Ne samo da su učesnici rutinski videli lik koji ih je vodio do povoljnog rezultata, njihovi pokreti očiju su nam pokazali da oni nisu uopšte bili svesni postojanja alternativnog rešenja.

Drugi naučnici koji su proučavali vezu između uverenja i fiziološke reakcije u oku, sada su uz podršku Dunningovog istraživanja, ukazali na mogućnosti te veze u svetu pozitivnog razmišljanja i samo-motivacije. “Određivanje da li je osoba koja hoda prema vama nasmejana ili namrštena, koliko blizu izgleda linija cilja u trci ili koliko glasno partner – žena, muž, ljubavnik – viče tokom svađe,” Dunning je dao kao primere koji bi se mogli pojaviti u životu. “Možemo li tumačiti dvosmislene situacije prema našim očekivanjima i nadama i daleko od naših strahova? To je najbitnije pitanje.
Studija će biti objavljena kasnije ove godine u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.


logo