Oči i kiseonik

Oči i kiseonik – kao i svim drugim tkivima u telu, oku je potrebna zdravo snabdevanje krvlju kako bi moglo normalno funkcionisati. Ako su vene nerazvijene, teškoće s vidom ili čak slepilo mogu nastupiti. Međutim, stručnjaci su došli do novih saznanja koja mogu obrnuti ovaj proces…

Lensoptic - oci i kiseonikLekari su ustanovili kako određene ćelije mrežnjače miševa ne primaju dovoljne količine krvi, ali mogu preživeti nekoliko meseci i kasnije se u potpunosti oporaviti. Veruju kako se ova pojava može primeniti i na ljude.

Ovo je otkriće intrigantno. Ono upućuje kako neuroni u mrežnjači mogu preživeti dugo vremena, iako uopšte nisu funkcionisali neko vreme“, tvrdi profesor molekularne biologije i genetike Jeremy Nathans.

Ustanovili su kako tri gena regulišu dotok krvi u mrežnjaču. Mane bilo kojeg od njih uzrokuju probleme sa snabdevanjem mrežnjače i mogu dovesti do slepila. Miševi kojima je nedostajao jedan takav gen, Fz4, imali su slab dotok krvi u mrežnjaču i bili su slepi. Tim je takve mrežnjače “nahranio” kiseonikom i nutrijentima, tj. imitirao normalno snabdevanje krvlju i zaključio kako su rožnjače sposobne prepoznati svetlo i stvoriti signale slične onima koje stvara zdrava mrežnjača. Stručnjaci su ustanovili kako u nedostatku gena Fz4 mrežnjača dobija taman toliko kiseonika i nutrijenata kako bi njene ćelije mogle preživeti, ali ne i funkcionisati.

Ako je deo mrežnjače lišen normalnog dotoka krvi, onda ako u potpunosti ili delimično vratimo snabdevanje krvlju u taj deo možemo vratiti i neke funkcije vida“, optimističan je Nathans.


logo