3-D filmovi

I dok jedni ne vide vizualne efekte, kod drugih se javlja mučnina, kažu stručnjaci.

Ako je verovati podacima o broju prodatih ulaznica, bioskopske sale su, zahvaljujući najnovijem talasu 3D filmova krcatije nego ikad. Čini se da zaista svi uživaju u vizuelnim efektima najnovije 3D tehnologije. Ali, u stvarnosti ipak nije tako.

Na svakoj projekciji ima bar nekoliko osoba koje jednostavno neće primetiti karakteristične 3D vizuelne efekte, već će osećati laganu mučninu“, izjavio je američki oftalmolog dr. Dominick Maino.

Probleme sa vidom, samo u Americi, ima od 3 do 9 miliona ljudi. I svi oni ne mogu uživati u najnovijim 3D hit ostvarenjima popu Avatara ili Priče o igračkama 3. Istraživanja takođe pokazuju da 56 posto ljudi između 18. i 38. godine pati od simptoma vezanih uz problem percepcije dubine. Pomenuti su problemi povezani s binokularnim vidom. Reč je o sposobnosti da se dve slike jednog predmeta, koje se stvaraju svaka u svom oku, ujedine u jednu, trodimenzionalnu percepciju.

Kad mozak spoji dve slike, dobijamo 3D efekat. Spomenuti 3D označava i našu sposobnost da prosuđujemo udaljenost. Reč je o životno važnoj osobini koja nam omogućuje da procenimo koliko smo udaljeni od npr. ljutitog tigra koji bi nas najradije pojeo za ručak“, poručuju oftalmolozi.
Istraživanja su pokazala da su glavobolje, zamagljen vid i vrtoglavica najčešće nuspojave gledanja 3D filmova, pogotovo kod osoba koje imaju poteškoća s binokularnim vidom.


logo