Sačuvajte vid detetu

Sačuvajte vid detetu

Nije preporučivo učiti dete čitati pre pete godine jer je to jedno od zlatnih pravila zaštite detetovog dobrog vida, tvrde stručnjaci. Takođe ga pokušajte ne upisati u školu pre sedme godine.

Cilijarni mišić, koji omogućava dobar vid, konačno se formira tek oko sedme, tj. osme godine detetovog života.
Kod dece koja su krenula u školu sa šest godina ima triput više kratkovidih nego među školarcima koji su krenuli u prvi razred sa sedam godina, pokazuju neka istraživanja.

Provodi li dete mnogo vremena za računarom, neka prostorija i radni sto budu dobro osvetljeni kako ne bi dodatno naprezalo oči. Pripazite da svetlost direktno ne udara u ekran jer odblesak iritira oči i oštećuje vid.

Često pomeranje očiju i menjanje fokusa jedan je od najboljih načina “treniranja” vida. Sportom čeličite dete kako bi što manje bolovalo i imalo bolji vid. Najbolji sportovi za poboljšanje vida su oni koji uključuju loptu ili loptice, na primer stoni tenis. Jednako dobri mogu biti sportovi poput tenisa ili odbojke.

Iznosite na sto namirnice korisne za oči poput sira, jogurta, kefira, ribe, govedine, ćuretine, mrkve i kupusa. Ponudite detetu borovnice, ribizle i zeleno povrće.


logo