Saveti za sočiva

Mnogi koji nose kontaktna sočiva, a pate od prolećnih alergija često nailaze na neugodnosti u ovo doba godine. Nelagodnost je većinom uzrokovana alergenima u vazduhu koji se lepe na kontaktna sočiva. Alergeni uzrokuju simptome kao što su svrab, suzne i natečene oči.

Saveti za sočiva  koji će vam pomoći kroz ovo razdoblje nelagodnosti:

1. Nosite sočiva kad je moguće.
Alergeni kao što su polen i prašina se često zadržavaju na tankim površinama kontaktnih sočiva. Prelazak na naočare će vam pomoći izbeći napad alergije.

2. Često čistite svoja kontaktna sočiva.
Čišćenje će očuvati vaša sočiva bez alergena. Razmislite o korištenju tečnosti za očuvanje sočiva, kako bi izbegli moguće alergijske reakcije. Ako nosite sočiva za jednokratnu upotrebu, razmislite o njihovoj češćoj zameni.

3. Pokušajte održati oči vlažnima.
Alergeni imaju tendenciju da uzrokuju suve oči. Održavajte iritirane oči vlažnima uz pomoć veštačkih suza. Veštačke suze će isprati iritante iz očiju.

4. Stavljajte hladne obloge na oči.
Kad su oči crvene i oteknute, probajte se odupreti porivu da ih trljate. Trljanje će pogoršati upalu šireći alergene svuda po oku. Hladan i vlažan oblog će pomoći ukloniti neugodnost.

5. Posetite Vašeg oftalmologa.
Vaš lekar će vam preporučiti medicinske proizvode za svaki pojedini simptom. Neki proizvodi vam mogu čak pomoći u prevenciji alergijskih napada. Takođe bi trebali videti vašeg oftalmologa za eventualne probleme koji nisu vezani uz alergije.


logo