Pet saveta za dobar vid

Oči su ogledalo duše! Pobrinite se da ostanu blistave i zdrave!

naočareŠto se tiče nege i brige za telo, oči su pomalo zaboravljene. Svi znamo šta jesti za zdravo srce, kako pravilno trčati za bolji kardiovaskularni sistem, ali kako zaštititi oči od starenja i štetnih faktora?

Pet saveta za dobar vid sa kojima možete sprečiti bolesti

1. Jedite pravilno
Loša prehrana je izvor brojnih bolesti, pa za očuvanje dobrog vida treba pripaziti na namirnice koje unosimo u organizam. Stručnjaci savetuju što manje crvenog mesa, a što više masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, na primer lososa ili tune. Izbegavajte zasićene masnoće i umesto suncokretovog ulja radije koristite maslinovo. Jedite hranu koja obiluje antioksidansima, zelenu salatu i spanać.

2. Zaštiti oči od sunca
Preveliko izlaganje očiju direktnoj sunčevoj svetlosti može u kasnijim godinama prouzrokovati mrenu ili čak slepilo. Zato oči primereno zaštitite pre izlaska na sunce. Najdelotvornije su sunčane naočare sa zatamnjenim staklima i UV zaštitom.

3. Zaboravite cigarete
Pušenje povećava rizik od očnih obolenja i drugih problema s vidom. Takođe, negativno utiče na vene, pa oči ne dobijaju dovoljno kiseonika.

4. Pazite na oči tokom posla
Celodnevno gledanje u ekran dugoročno ne šteti vašim očima, lako može uzrokovati umor ili suve oči, svrab te osećaj peckanja. Srećom, na ovakve probleme možete uticati već samim pravilnim sedenjem. Nikad ne sedite preblizu ili predaleko od ekrana. Kako znati kada ste predaleko? Morate se naprezati da bi uopšte videli tekst na ekranu.

5. Redovni pregledi su važni
Na prvi pregled očiju treba otići već u pubertetu, ali to takođe zavisi i od porodične istorije očnih bolesti. Nakon 65 godine života pregled je potrebno obaviti jednom godišnje, jer su šanse od očnih obolenja tada veće. Jednako kao što redovno posećujete stomatologa, trebali biste isto činiti i kada su u pitanju vaše oči. Posvetite im dovoljno pažnje, jer samo ćete tako na vreme otkriti i sprečiti potencijalne bolesti.


logo