Dnevna i mesečna kontaktna sočiva i njihove razlike

Dnevna i mesečna kontaktna sočiva i njihove razlike

 

mesečna kontaktna sočiva

 

Kada razgovaramo o različitim vrstama mekih kontaktnih sočiva, često se pominju mesečna i dnevna sočiva. Pre svega ćemo objasniti razliku izmedju ove dve vrste, a nakon toga objasniti kako pravilno koristiti dnevna sočiva i koje su njihove prednosti.

Mesečna kontaktna sočiva

Kada su u pitanju mesečna kontaktna sočiva najčešće dolaze u kutiji koja sadrzi 3 komada. Ova kutija (ukoliko imate istu dioptriju na oba oka) je dovoljna za 1 mesec, a treće sočivo ostaje rezervno. Odnosno, ako kupite 2 kutije (ukupno 6 komada sočiva) to je zaliha za 3 meseca. Rok upotrebe sočiva naznačen je na kutiji. Naravno, to je rok koji pokazuje do kog momenta mozete upotrebiti (otvoriti) sočiva, ali onog momenta kada ih otvorite I počnete da koristite, tada mogu trajati mesec dana. Jako je bitno da se ovaj period ne prekorači, jer moze doći do različitih komplikacija. Simptomi koji se javljaju kod predugog nošenja kontaktnih sočiva :

-crvenilo

-svrab

-peckanje

-osećaj stranog tela u oku

-infekcije oka

Ukoliko primetite ove simptome, najbolje bi bilo da se što pre javite oftalmologu kako bi Vam se pripisala odgovarajuća terapija.

U toku dana, mesečna sočiva mozete nositi do 16h, dok i obavezno skidate pred spavanje. Ne savetujemo spavanje sa sočivima jer moze dovesti do komplikacija.

Ovo je najrasprostranjenija vrsta sočiva, I dok se pridrzavate svih pravila I saveta oftalmologa, mozete ih nositi dugi niz godina bez ikakvih komplikacija I uzivati u komforu I kristalno jasnom vidu.

Detaljnije o odrzavanju mekih sočiva pročitajte prateći sledeći link – Obuka za meka sočiva

Dnevna sočiva

Ova vrsta sočiva je naročito popularna kod sportista. Ovom prilikom objasnićemo kako ona funkcionišu.

Dolaze u kutiji od 30 komada. Dakle, ukoliko imate istu dioptriju na oba oka, ovo bi bila zaliha za 15 dana. 2 ovakve kutije su zaliha za mesec dana.

Svaki komad se nosi 1 dan. Nakon toga, pred spavanje sočiva se bacaju i ujutru zamenjuju novim parom. Na ovaj način, mozete sočiva nositi samo kada su Vam potrebna (ako ih na primer kombinujete sa naočarima). Mozete svaki novi par otvarati po potrebi, samo je bitno da vodite računa o roku upotrebe koji se nalazi na kutiji. Kada postavite sočivo, nosite ga do 16h.

Idealna su za putovanja, jer uz njih nije potrebno imati rastvore za odrzavanje I čišćenje (kao što je to situacija kod mesečnih sočiva), jednostavno otvorite novi par, postavite, a stari bacite I tako u krug.

Kod sportista su jako popularna jer I ako ispadnu, ili ih izgube, lako će ih zameniti novim parom.

Ova vrsta sočiva ima velike prednosti, naime, infekcije su jako retke I omogućavaju izvanredan komfor. Korisnici ovih sočiva tvrde da ih uopšte ne osećaju.

Nadamo se da smo ovom prilikom uspeli da objasnimo glavne razlike izmedju dnevnih I mesečnih kontaktnih sočiva, a ukoliko smo nešto propustili uvek nam se mozete obratiti.

Vaš Lensoptic!

0113236029

lenosptic@gmail.com

 


logo