Deca i kontaktna sočiva

Deca i kontaktna sočiva

 

deca i kontaknta sočiva

 

Koje godine su idealne za početak nošenja kontaktnih sočiva ?

Godine nisu limit. Nose ih I bebe, deca u vrtiću ili predškolskom uzrastu. Za decu nisu problem godine, već odgovornost I želja za nošenjem kontaktnih sočiva, jer je za nošenje istih neophodno održavanje kao I briga o higijeni samog oka.

Zašto se prosto ne odlučiti za naočare?

Osetljivo doba u odrastanju donosi sa sobom I različita interesovanja, želje I potrebe.
Kontaktna sočiva idealna su za one koji žele da se bave sportom, a naočare nisu prilagođene sportistima. Takođe, naočare ih mogu činiti nesigurnim, dok se sočiva ne primećuju.
Postoje I određena stanja oka (keratokonus, visoki astigmatizam, velika razlika dioptrije između dva oka), kada je vidnu oštrinu gotovo nemoguće korigovati sa naočarima, pa su kontaktna sočiva prosto neophodna.

Koliko pažnje treba posvetiti održavanju kontaktnih sočiva?

Održavanje sočiva je danas lakše I brže nego ikad. Rastvori za održavanje I čišćenje su dosta unapređeni u odnosu na starije generacije, pa su sočiva čistija, teže se lepi prljavština I održavaju sočivo vlažnim, pa Vas neće grebati. Ipak, treba biti obazriv I sočiva održavati isključivo po uputstvu Vašeg oftalmologa.
Detaljnije o održavanju sočiva kao I o pravilnom postavljanju pročitajte prateći sledeći link http://www.lensoptic.com/optika/kontaktna-sociva/sociva/obuka-za-meka-kontaktna-sociva/

Takođe, ne zaboravite da su Vam dostupana I dnevna kontaknta sočiva za koje Vam nisu neophodni rastvori za održavanje I čišćenje, već sočivo postavljate ujutru I uveče ga bacate, a sledći dan ga zamenjujete novim parom.

Da li je neophodan pregled za određivanje kontaktnih sočiva?

Često, ljudi pretpostave da im je recept za naočare dovoljan da pomoću njega kupe kontaknta sočiva. Međutim, da biste nosili sočiva koja odgovaraju Vašoj rožnjači I dioptriji, neophodan je poseban pregled za određivanje kontaktnih sočiva.
On je sam po sebi specifičan I drugačiji jer se na samom pregledu vrši proba sočiva koja ćete u budućnosti nositi sa parametrima koji odgovaraju baš Vašem oku I dioptriji.

Da li su kontaknta sočiva bezbedna ?

Kada njima upravljate po instrukciji lekara sasvim su bezbedna za nošenje.
Kontaknta sočiva nikako ne treba nositi kada ste prehlađeni, imate alergiju ili konjunktivitis, kada je sočivo oštećeno ili nije održavano po ranije utvrđenim pravilima. Ako ipak nosite sočiva I u tim situacijama rizikujete zdravlje oka I može doći do infekcija ili ozbiljnijih povreda.
Ukoliko se bavite sportom dok nosite sočiva, nakon udarca u oko bilo bi dobro da se konsultujete sa Vašim oftalmologom.

Sočiva u boji

Mogu biti sa I bez dioptrije. Neophodno je da se sa oftalmologom konsultujete oko odgovarajućih I da imate I da nemate dioptriju. Takođe, za njih važi pravilno održavanje I postavljanje kao I kod “običnih” sočiva. Ukoliko ih nosite samo iz kozmetskih razloga budite slobodni da izaberete omiljenu boju, pa čak I tada vodite računa o higijeni.

Da li je u redu probati kontaknta sočiva drugarice ili druga ?

Nikako, čak I da takva sočiva nemaju dioptriju to se ne preporučuje. Opasni mikroorganizmi mogu ugroziti zdravlje oka I izazvati različite infekcije.

Spavanje sa sočivima ?

Nisu sva sočiva predviđena za kontinuirano nošenje I tokom dana I tokom sna.
Ukoliko nosite sočiva koja nisu za to predviđena rizikujete da ugrozite zdravlje oka, pa Vam se jako brzo može javiti crvenilo, svrab I suzenje oka.
Na tržištu postoje sočiva koja su predviđena za kontinuirano nošenje, pa ukoliko želite sa njima da spavate to su sočiva za koje treba da se odlučite.

Da li je lasersko skidanje dioptrije kod tinejdžera bolja opcija od nošenja sočiva ?

Lasersko skidanje dioptrije nije opcija za tinejdžere. Mlađi od 21 godine ne mogu se podvrgnuti takvom zahvatu iz razloga jer se oko do te godine još uvek razvija . Tokom školskog uzrasta dioptrija često varira, a za lasersko skidanje dioptrije je neophodano da dioptrija miruje bar 2 godine.

Obavezne naočare

Ne zaboravite da nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje potrebu nošenja naočara. Pacijenti koji nose KS moraju da imaju I nose naočare , bilo da ih kombinuju sa sočivima ili da ih nose u situacijama kada sočiva nisu adekvatna (prehlada, alergija, konjunktivitis… ) .

Važno

Određivanje dioptrije I prepisivanje naočara, fitovanje kontaktnih sočiva, pregled očiju I kontrole obavlja isključivo specijalista oftalmolog – kontaktolog.

U Specijalizovanoj oftalmološkoj ordinaciji Lensoptic možete izvršiti prvi pregled za kontaktna sočiva kao I kontrole kod specijaliste oftalmologa-kontaktologa u željenim terminima POTPUNO BESPLATNO ako nakon pregleda poručujete sočiva kod nas.
*Kontrole za polutvrda sočiva se naplaćuju u iznosu od 2000,00rsd

Pregled I konsultaciju možete zakazati na 011/3236029


logo